Čtvrtek, 28. března 2024

Soud v Brně musí znovu řešit tisíce tun odpadu ve Štýřicích

Soud v Brně musí znovu řešit tisíce tun odpadu ve Štýřicích

Krajský soud v Brně musí znovu otevřít mnohaletý spor kvůli téměř 15.000 tunám stavebního odpadu navezeného na pozemky firmy Glutton v Brně-Štýřicích. Ústavní soud (ÚS) dnes vyhověl stížnosti Gluttonu. Firma se domáhá odstranění odpadu, v jiných sporech žádá také peníze za mnohaleté využívání pozemků.

Sutiny a další odpad pochází z rozsáhlých demolic při stavbě supermarketu Interspar (nyní Albert Hypermarket) na Cejlu v Brně v roce 2003. ÚS pokládá za vlastníka odpadu společnost Spar Česká obchodní společnost, investora stavby, nyní v likvidaci.

Přes řetězec firem se odpad ocitl v dispozici společnosti, která jej podle žaloby v souvislé vrstvě rozhrnula po pozemcích Gluttonu ve Štýřicích.

Městský soud v Brně původně rozhodl, že na odstranění odpadu by se kromě cílové firmy v řetězci měla podílet také společnost Spar jako investor a zadavatel stavebních prací. Podle Krajského soudu v Brně ale Spar už v době uložení odpadu jeho vlastníkem nebyl, a zodpovědnost za nynější stav tedy leží na poslední firmě v řetězci.

ÚS ovšem považuje převod vlastnického práva k odpadu za neplatný od samého počátku, protože firmy v řetězci převodů nebyly podle zákona o odpadech oprávněny materiál převzít.

Podle advokáta Gluttonu Dušana Dvořáka měl z žalovaných právnických a fyzických osob největší podíl na celé situaci právě Spar. "Je to jediná osoba, která je oprávněná vypořádat takhle velký problém," řekl ČTK Dvořák. Podle něj šlo o 1500 velikých tatrovek, odpad je na ploše 10.000 metrů čtverečních, někde až ve dvoumetrové vrstvě.

"Nemůže se zbavit někdo, kdo staví takhle velký hypermarket nebo cokoliv, toho odpadu tím, že ho přenechá společnostem, které mají nulový kapitál nebo žádný majetek, a ty ho navezou na váš pozemek," uvedl Dvořák.

Spar už v Česku nepůsobí, závazky podle Dvořáka převzal Ahold. Veřejného vyhlášení se zúčastnil jen advokát Gluttonu, zástupci dalších účastníků řízení nedorazili.

Jan Tomandl

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů