Středa, 24. dubna 2024

Nový web podpoří přírodu ve městech

Nový web podpoří přírodu ve městech

Calla spouští nový specializovaný web ,,Příroda ve městě". Představí na něm nápady, jak jednoduše podpořit běžné i ohrožené druhy v městském prostředí.

,,Mohlo by se zdát, že město neposkytuje rostlinám a živočichům příliš vhodné podmínky pro život. Ve skutečnosti však městské prostředí láká velké množství druhů a pro některé z nich představuje dokonce jednu z posledních nadějí na přežití v naší krajině," vysvětluje Jiří Řehounek z Cally, který má projekt na starosti.

Příkladem může být ohrožený motýl bělopásek tavolníkový, který v ČR přežívá pouze v jižních Čechách a v poslední době se šíří i v keřových výsadbách v parcích nebo živých plotech. Nebo brouci vázaní na staré stromy a mrtvé dřevo, např. celoevropsky chráněné druhy roháč obecný, tesařík obrovský či páchník hnědý.

,,Zeleň v lidských sídlech a jejich okolí je dnes těžištěm výskytu mnoha ohrožených druhů vázaných na staré a osluněné stromy, protože takové stromy dnes v alejích, parcích a zahradách najdeme podstatně častěji, než v ,,přírodě", tedy v běžných hospodářských lesích nebo v chráněných územích," shrnuje důležitost měst pro ochranu přírody entomolog Lukáš Čížek z Biologického centra AV ČR.

Nový web vychází ze semináře, který Calla uspořádala v květnu ve spolupráci s Biologickým centrem AV ČR a Přírodovědeckou fakultou JU, a obsahuje mimo jiné i prezentace ze zmíněného semináře. Právě v areálu obou institucí lze najít inspiraci pro změnu přístupu k městské zeleni - květnaté trávníky, tůňky s žábami a čolky, hmyzí hotely, nové výsadby původních keřů a krajových odrůd ovocných dřevin nebo dokonce umělou písečnou dunu se vzácnými rostlinami.

,,Parky a ulice prostě mohou vypadat docela jinak, než jsme zvyklí. A mnohdy to ani nemusí být finančně náročné. I městský trávník se může stát bohatě rozkvetlou loukou a lákat k opylování motýly a včely," uzavírá Klára Řehounková, botanička z Přírodovědecké fakulty JU.

Nový web ,,Příroda ve městě" najdou zájemci na calla.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů