Pátek, 29. března 2024

Jurečka: Chci, aby si kapra dopřál každý aspoň jednou za měsíc

Jurečka: Chci, aby si kapra dopřál každý aspoň jednou za měsíc

Vánoční trh u kostela svaté Ludmily na náměstí Míru v Praze dnes navštívil ministr zemědělství Marian Jurečka. Spolu s ústředním ředitelem Státní veterinární správy (SVS) Zbyňkem Semerádem a inspektory na náměstí také kontrolovali prodejce kaprů. Počátkem týdne bylo v hlavním městě 278 prodejních míst, v celé České republice 2 263 (loni zhruba 2 500).

,,Kapr neodmyslitelně patří k českým Vánocům, občas se objeví i na velikonoční tabuli, ale je škoda, že během roku ho lidé moc nekupují. Přitom naši rybáři nabízejí dobré sladkovodní ryby. Většina kaprů z našich rybníků jde na export, a to chci změnit. Chci, aby si kapra, tedy naší domácí rybu, dopřál jednou za měsíc každý,"řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Nejvíce prodejních míst je letos v Moravskoslezském kraji (375), v Praze (278) a ve středních Čechách (273).Kontroloři se při prodeji vánočních ryb zaměřují například na ověření dokladů o jejich původu a zdravotním stavu,na to, jak prodejci s živými rybami zacházejí a jak postupujípři jejich omračování a usmrcování.

,,Z dlouhodobých výsledků kontrol vyplývá, že kultura i hygienická úroveň prodeje vánočních ryb se zlepšuje a převládají spíše pochybení administrativního rázu. V posledních letech se někdy objevuje neoprávněné užívání chráněných značení EU. Proto se letos při kontrolách zaměříme i na ně," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V loňském roce inspektoři SVS v Praze zkontrolovali celkem 45 prodejních míst, což bylo 15% z celkově nahlášenýchmíst. V 8 případech zaznamenali pochybení v hygieně prodeje či v oblasti ochrany zvířat proti týrání.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů