Čtvrtek, 28. března 2024

Novým pravidlům pro národní parky hrozí v Senátu zamítnutí

Novým pravidlům pro národní parky hrozí v Senátu zamítnutí

Novele, která by měla zavést nová pravidla v národních parcích, hrozí v Senátu zamítnutí. Horní komoře to dnes nejtěsnější většinou doporučil její výbor pro životní prostředí. Prosadili to po tříhodinovém projednávání hlavně zástupci ODS a ČSSD, podle nichž je norma neopravitelná. Ve hře ale zůstávají i její případné úpravy, s nimiž souhlasilo i ministerstvo životního prostředí. Senát má o novele rozhodnout za dva týdny. Do té doby ji projednají další dva jeho výbory.

Zamítnutí navrhoval mimo jiné předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil, podle něhož "zákon nepopisuje realitu, ale to, co bychom si přáli". Argumentoval tím, že národními parky mají být území "s převažujícím výskytem přirozených nebo člověkem málo pozměněných ekosystémů". V případě Národního parku Šumava tomu ale odpovídá jen 14 procent jeho rozlohy, poznamenal.

Předseda senátorského klubu Starostů Jan Horník uvedl, že by v rozporu s listinou základních práv mohlo být ustanovení novely, podle něhož by bylo bez nároku na odškodnění zakázáno měnit či poškozovat stav přírody na území navrhovaném ke zvláštní ochraně. Tento stav by mohl trvat až dva roky. Vystrčil to označil za monarchistický přístup. Podle zástupců ministerstva má ale opatření zabránit pouze znehodnocování přírody v příslušné oblasti.

Někteří senátoři by v novele chtěli mimo jiné zachovat povinnost dohody orgánů ochrany přírody s obcemi na území parku, doplnit právo vjezdu horské služby či zpřesnit zmocnění ministerstva životního prostředí stanovovat zóny parků, což chce například senátorka Jitka Seitlová (za KDU-ČSL/SZ).

Novela by podle ministerstva měla přinést národním parkům stabilitu, neboť jejich stanovované zóny by se nesměly minimálně 15 let měnit. Na rozdíl od požadavků ekologů ale nestanoví termín pro rozšiřování bezzásahových zón. "Novela z pohledu bezzásahu není velkorysá vůči požadavkům Hnutí Duha a dalších," ujišťoval senátory ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO)

Pozitivní změny by podle něj novela přinesla v otevírání národních parků, především Šumavy, šetrné turistice. Vymezit by měla kromě zón například klidová území, turistické cesty a trasy a místa pro táboření nebo pro splouvání řek. Zrušit by se měly zákazy rozdělávání ohňů v obcích nebo vjezdu mimo silnice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů