Úterý, 19. března 2024

Za poškození lesní půdy a stromů v CHKO Beskydy uložili inspektoři 5 pokut v celkové výši 482 tisíc korun

Za poškození lesní půdy a stromů v CHKO Beskydy uložili inspektoři 5 pokut v celkové výši 482 tisíc korun

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení ochrany lesa v Ostravě pokutovali pět subjektů, které se podílely na poškození lesní půdy a stromů ve Starých Hamrech v CHKO Beskydy. K poškození došlo při legální těžbě dřeva v lokalitě Gajdičný roce 2015. Celková výše uložených pokut činí 482 tisíc korun.

Pokutovanými jsou společnost Lesy České republiky, s.p. (175 tisíc korun), která si jako správce tohoto lesního pozemku na práce spojené s těžbou najala firmu PETRA spol. s.r.o. (200 tisíc korun), ta spolupracovala se subdodavateli společností SENTIER s.r.o. (100 tisíc korun) a dvěma podnikajícími fyzickými osobami (5 a 2 tisíce korun).

,,Dospěli jsme k závěru, že za poškození lesní půdy a stromů jsou svou měrou odpovědné všechny tyto subjekty. Lesy České republiky práce objednaly. Kontrolovaly jejich průběh, ale při zjištění nevhodně zvolené technologie včas nenavrhly jiné řešení. Další firmy, které práce fyzicky prováděly, měly zajistit, aby při nich byl dodržován lesní zákon. Všichni jmenovaní byli profesionály v lesnictví, a přesto neučinili vše, co měli a mohli, aby k poškození lesní půdy a stromů nedošlo," uvedl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Případ začali inspektoři ČIŽP řešit na podnět Správy CHKO Beskydy. Zjistili, že při soustřeďování dříví došlo k nepřiměřenému narušení půdního krytu v délce více než 250 metrů. ,,Vyjeté koleje byly místy přes 70 centimetrů hluboké. Přitom nebyly použity kolopásy ani rošty, které by tomu mohly zabránit," uvedl Karel Kozubek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě.

Inspektoři také zjistili, že při soustřeďování dřeva bylo poškozeno 53 stojících živých stromů. ,,Měly sedřenou kůru ve spodní i střední části kmenů. Některé až do výšky 8 až 15 metrů. Poškozená místa stromů navíc nebyla včas a důsledně ošetřena nátěrem proti infekci houbovými patogeny, které mohou stromy napadnout do několika hodin od okamžiku sedření kůry," vysvětlil Kozubek.

Po kontrole provedené inspektory ČIŽP společnost Lesy České republiky zajistila alespoň částečnou nápravu poškozeného lesa - srovnání vyjetých kolejí a ošetření poškozených stromů. Přirozená celková obnova půdního krytu však může trvat i desítky let.

vyzaduji

vyzaduji

vyzaduji

vyzaduji

vyzaduji

vyzaduji

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů