Pátek, 19. dubna 2024

Čistírna odpadních vod v Praze bude hotová o čtyři měsíce později

Čistírna odpadních vod v Praze bude hotová o čtyři měsíce později

Nová čistírna odpadních vod v Praze bude nejspíš dokončena nejdříve v srpnu 2018. O kolik čtyřměsíční zpoždění stavbu za 5,8 miliardy korun prodraží, zatím není jasné. Informace dnes zazněla na jednání výboru pro životní prostředí zastupitelstva. Do zkušebního provozu mělo být zařízení, jehož stavba začala na konci roku 2015, uvedeno letos v prosinci.

Důvodem zpoždění byla podle ředitele provozní divize Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) Jiřího Rosického zatím nedokončená opatření, která měla kompenzovat vliv nové vodní linky na povodňové průtoky. Byly třeba úpravy plavebních komor a kanálu Podbaba a úpravy území nad vodní linkou.

Čistírnu musí metropole zmodernizovat kvůli přísnějším ekologickým podmínkám a předpisům EU. Roky plánovanou přestavbu provází průtahy. Městu kvůli nedostatečně vyčištěné vodě hrozí milionové pokuty. Praha měla původně začít plnit ekologické limity pro obsah dusíkatých látek v odpadních vodách už od roku 2011. Vyjednala si ale výjimku.

Budovaná vodní linka vyjde na 5,8 miliardy korun. Jde o první fázi modernizace čistírny, která by v konečném součtu měla stát přes deset miliard korun. Ústřední čistírna odpadních vod na Císařském ostrově slouží od roku 1966. V 80. a 90. letech byla rekonstruována, navýšila se tak její nedostatečná kapacita.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů