Úterý, 19. března 2024

Poslanci opět navrhují náhradu za škody způsobené kormorány

Poslanci opět navrhují náhradu za škody způsobené kormorány

Skupina poslanců napříč sněmovními stranami navrhuje vložit do zákona tříleté přechodné období pro vyplácení náhrad za škody, které na rybách způsobili kormoráni. Jejich návrh vychází z toho, že kormorán už od roku 2013 není uveden ve vyhlášce na seznamu zvláště chráněných živočichů, a stát proto nevyplácí náhrady za škody, které způsobí. V zákoně o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočich však na tomto seznamu zůstává.

Poslanci, mezi nimiž je i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), proto navrhuji v novele tohoto zákona kormorána ze seznamu vyškrtnout tak, aby zákon i vyhláška byly v souladu. Změna zákona by měla nabýt účinnosti k 1. lednu příštího roku, kdy by také nastalo zmíněné tříleté přechodné období. Od 1. ledna příštího roku do 31. prosince 2019 by rybáři dostávali náhradu 100 procent prokazatelně způsobených škod a od 1. ledna 2020 až do konce roku jen 80 procent škod.

Důvodem pro vypuštění kormorána ze seznamu zvláště chráněných živočichů podle poslanců je to, že přestal existovat celospolečenský zájem na jeho ochraně. Umožnilo by to podle nich i jeho lov podle pravidel v zákoně o ochraně přírody a krajiny. "V současné době platí předpoklad, že během tohoto přechodného tříletého období budou nastartovány procesy, které povedou k postupnému snižování predačního tlaku kormorána velkého na obsádky rybníků a rybí společenstva v rybářských revírech," uvádějí předkladatelé.

Návrh na obnovu vyplácení náhrad za škody způsobené kormoránem velkým podala už jednou v tomto volebním období skupina poslanců ze zemědělského výboru. Vláda s tímto návrhem nesouhlasila a předkladatelé ho posléze stáhli.

Nynější návrh předkládají poslanci tak, aby ho Sněmovna mohla schválit ve zrychleném režimu již v prvním čtení. Nejprve ho dostane k posouzení vláda, bez ohledu na její stanovisko se jím poté bude zabývat Sněmovna. Zatím není jasné, kdy se k tomu ve zbytku volebního období dostane.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů