Úterý, 19. března 2024

Kapacita solárních elektráren v Číně se více než zdvojnásobila

Kapacita solárních elektráren v Číně se více než zdvojnásobila

Instalovaná kapacita fotovoltaických elektráren v Číně se loni více než zdvojnásobila. Čína je tak podle kapacity největším producentem elektřiny ze slunce na světě, uvedl čínský Národní energetický úřad.

Na konci loňského roku instalovaná kapacita fotovoltaických elektráren činila 77,42 gigawattu. Ve srovnání s koncem roku 2015 se tak zvýšila o 34,54 gigawattu. Nejvíce se zvýšila kapacita v provinciích Šan-tung, Sin-ťiang a Che-nan. Nejvyšší produkční kapacitu mají provincie Sin-ťiang, Kan-su, Čching-chaj a Vnitřní Mongolsko.

Národní plán rozvoje solární elektřiny vypracovaný energetickým úřadem počítá s tím, že celková kapacita solárních elektráren v zemi v letech 2016 až 2020 vzroste o 110 gigawattů. Solární elektrárny loni vyrobily 66,2 miliardy kilowatthodin elektřiny. Na celkové výrobě elektřiny v zemi měly podíl zhruba jedno procento.

Cílem Číny je zvýšit do roku 2030 podíl výroby elektřiny z nefosilních paliv na celkové výrobě na 20 procent z nynějších 11 procent. Do výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů chce Čína do roku 2020 investovat 2,5 bilionu jüanů (9,1 bilionu Kč), napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů