zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Obaly na hamburgery mohou být plné nežádoucích látek

21.02.2017
Zdraví
Obaly na hamburgery mohou být plné nežádoucích látek

Americký spotřebitelský portál Consumerist přináší znepokojivé zprávy pro milovníky rychlého občerstvení. Ve třetině papírových obalů na jídlo, které fast-foodové řetězce používají, se našly škodlivé perfluorované sloučeniny, které mohou migrovat do tučného jídla.

Výzkum o obsahu perfluorovaných či přesněji per- a polyfluoralkylových látek v papírových obalech na jídlo z řetězců rychlého občerstvení vychází z dat, která průzkumníci z neziskové organizace Environmental Working Group (EWG) nasbírali v letech 2014 a 2015 v amerických pobočkách populárních fast-foodových řetězců.

Perfluorované sloučeniny, které se používají zejména pro impregnaci obalů a textilu, přitom mohou zvyšovat riziko vzniku několika druhů rakoviny, zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi a způsobovat komplikace v těhotenství či potíže se štítnou žlázou. Tyto látky EWG našla celkově v 56 % obalů na sladké deserty, 38 % voskovaných papírech na hamburgery či sendviče a 20 % pevných krabiček, v jakých bývají servírovány například hranolky. Naopak žádné potenciálně nebezpečné látky se nenašly v papírových kelímcích.

Z průzkumu vyšly dobře pouze obaly z provozoven Carl Jr's, Culvers, Checkers, Five Guys a Round Table Pizza. Z řetězců, které jsou zastoupeny i v Česku, nejlépe dopadl McDonald's, u něhož nežádoucí látky obsahovalo 19 % obalů, nejhůře naopak řetězec kaváren Starbucks, kde byla pravděpodobnost setkat se s obalem plným perfluorovaných látek vyšší než 75 %. Úplný seznam je k nahlédnutí na webových stránkách serveru Consumerist.

Zástupci oslovených řetězců byli výsledky vesměs překvapení. Vina byla podle nich zejména na straně dodavatelů, kteří slibovali obalové materiály bez jakýchkoliv škodlivých látek. Řetězce také přislíbily nápravu.

Consumerist ovšem mírní obavy spotřebitelů. Vzhledem k tomu, že se výsledky vztahují k datům o obalech sesbíraných před dvěma až třemi lety, nemusejí zcela dokonale odrážet dnešní realitu. Zejména v USA se provozovatelé restaurací s rychlým občerstvením v poslední době snaží o zlepšení pověsti prodávaných produktů, přestávají odebírat maso od dodavatelů, kteří používají antibiotika, a z receptury vyřazují různá aditiva se špatnou pověstí.

Škodlivými látkami, které se mohou uvolňovat z obalů do tučných jídel, se v současnosti zabývají zejména spotřebitelské organizace z německy mluvících zemí. Rakouský Verein für Konsumenteninformation hledal škodlivé minerální oleje v čokoládách s vysokým obsahem kakaa, německá Stiftung Warentest se zase před Vánoci zaměřila na adventní kalendáře.

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
25
1. 2020
25.1.2020 - Přednáška, diskuse
Roztyly, Michelský les
17
2. 2020
17-21.2.2020 - Tábor, výlet, pobytová akce
Brno
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí