zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Švédské tipy na snížení plýtvání potravinami - 2

27.05.2017
Bioodpady
Švédské tipy na snížení plýtvání potravinami - 2

Jak dlouho jednotlivé potraviny vydrží?

Vzděláváním spotřebitelů se nevěnuje ale pouze Úřad pro potraviny, ale mnoho dalších organizací. Jednou z nich je pak Sdružení spotřebitelů Stockholm, který již od roku 2008 pracuje na snížení potravinového odpadu od výroby až po spotřebitele. Sdružení organizuje přednášky, produkuje filmovou kampaň, provádí průzkumy, a především vypracovává průvodce pro spotřebitele, které pomáhají snížit potravinový odpad.1

Mléko

Mléko je poměrně citlivá potravina, kterou je potřeba udržovat v chladu. Doporučené uložení je do maximálně +8°C. Trvanlivost můžeme prodloužit skladováním v chladnějším prostředí do +4°C či i chladněji. Ve Švédsku byl proveden výzkum, který měl posoudit kvalitu mléka po skončení minimální trvanlivosti. Výzkum ukázal, že mléko, které bylo uchováváno ve +4°C si udržuje stejnou mikrobiologickou kvalitu dokonce i týden po skončení minimální trvanlivosti, v dobré kvalitě pak vydrží další 4 dny. Mléko uložené při teplotě +8°C mělo stejnou kvalitu i 4 dny po značeném datu. Další radou pro uživatele je, pokud mléko nesmrdí a chutná stejně, pak není důvod, proč ho nespotřebovat. Staré mléko smrdí nakysle a vytváří se v něm hrudky.

Mléko je také možné bez problémů zamrazit. Mléko pak vydrží v mrazáku až 3 měsíce, je dobré ho nechat roztát v ledničce, aby mléko nedosáhlo pokojové teploty, při které už by se mohlo zkazit.

Jogurt

Jogurt je mléčný produkt s relativně dlouhou trvanlivostí. Je-li uchováván v ledničce, vydrží čerstvý 7-10 dní po datu označení minimální trvanlivosti. Aby se snížilo riziko zplesnivění, je třeba balení uchovat zavřené a používat čistou lžíci. Pokud nalezneme v jogurtu plíseň, pak je celý produkt na vyhození, neboť plíseň se lehce šíří celým produktem. Že není jogurt v pořádku, poznáme lehce podle vůně, smrdí nakysle.

Jogurt můžeme i zamrazit, kde vydrží bez problémů nejméně dva měsíce. Stejně jako mléko, je dobré ho rozmrazit v lednici, aby teplota nedosáhla pokojové teplotě, při které by se již mohl jogurt zkazit.

Vejce

Vejce jsou výživná potravina plná proteinů, vitaminů, minerálů a antioxidantů, která mají dlouhou životnost. Na obalu od vajec je často označení minimální spotřeba do 28 dní po snesení. Vejce mají však dlouhou životnost, v lednici vydrží 2 až 3 měsíce. Označení vajec však plní nařízení směrnic EU. Ve většině zemích EU se uchovávají vejce v pokojové teplotě a hygiena je často horší než ve Švédsku. Kromě toho je cca. 30% vajec od nosnic v EU nakaženy salmonelózou. Také proto je uvedena minimální trvanlivost relativně krátkou dobu. Pokud je vejce zkažené, pozná to spotřebitel podle vůně. Zkažené vejce zapáchá, a dokud nesmrdí, je možné ho beze strachu zkonzumovat. Čerstvost vejce je možné si také ověřit jednoduchým testem - ponořením do vody. Čerstvé vejce se ponoří na dno, týden staré vejce se pohybuje více nahoru a starší vyplave na povrch. To však neznamená, že je zkažené a že je nutné ho vyhodit! Je dobré nejprve vejce rozvít a ujistit se, zda zapáchá. Pokud ne, je stále k snědku.

Vařená vejce vydrží v lednici nejméně týden. Do lednice je vložíme během dvou hodin po uvaření a vejce uchováváme i se skořápkou, aby vejce nenačichlo jiným jídlem, které máme v lednici.

Sýr

Tvrdý sýr má dlouhou trvanlivost. Pokud najdeme na sýru plíseň, stačí ji odkrojit i s centimetrem okolo. Zbytek pak můžeme bez problémů sníst. Sýr je dobré uchovávat v plastu, vydrží pak déle. Pokud máme přebytky, které v blízké době nesníme, je dobré sýr zamrazit.

Vařené těstoviny

Vařené těstoviny uchovávej ve vzduchotěsném balení a aby déle vydržely, je vhodné je vložit do lednice do dvou hodin po uvaření. Při teplotě +4-5°C vydrží čerstvé nejméně pět dní. Předtím, než je budeš chtít vyhodit, je ochutnej, pokud nezapáchají a vypadají dobře, není důvod proč je vyhazovat. Těstoviny můžeš také zamrazit, je však dobré je zamrazit i s omáčkou. Pokud je totiž zamrazíš samostatně, může se při rozmrazování stát, že budou mírně kašovité. V mrazáku uchováš těstoviny několik měsíců.

Vařená rýže

U rýže je to velmi podobné jako u těstovin. Je dobré je vložit do lednice do dvou hodin od uvaření a ve vzduchotěsném balení vydrží při teplotě +4-5°C čerstvá nejméně 5 dní. Pokud uvaříme příliš mnoho rýže, trvá to déle, než rýže v pokojové teplotě vychladne. V té době se také mohou v rýži vytvořit nežádoucí bakterie. Proto je dobré rýži zchladit ve vodní lázni nebo venku, pokud je venku chladněji. To platí, pokud je rýže opravdu mnoho. Pokud zbyde 4-6 porcí navíc, rýže zchladne bez problémů při pokojové teplotě, aniž by se bakterie stačily rozmnožit. Rýži můžeme také až na několik měsíců zamrazit.

Brambory

Brambory jsou trvanlivá potravina, která při správném skladování vydrží čerstvá až 8 měsíců. Optimální skladování je mimo dosah slunečního záření a v teplotách mezi + 4-6°C. Pokud jsou brambory skladovány v teple, scvrknou se, neboť se z nich vypaří voda. Teplo vede také k tomu, že brambory začnou klíčit. To se může stát i přesto, že jsou brambory doma uchovávány v chladu a tmě, neboť obchodech jsou skladovány právě na světle a v teple. Proto je dobré zkontrolovat datum, kdy byly brambory balené a zkonzumovat je cirka 14 dní po zabalení. Pokud se brambory uchovávají při nižších teplotách, začne se škrob cukernatět a brambory jsou pak více sladké a vodnaté.

Brambory jsou citlivé na ethylen, které uvolňují některé ovoce a zelenina jako např. banány, jablka, hrušky či rajčata. Je proto vhodné tyto potraviny skladovat odděleně. Také není dobré skladovat brambory dohromady s cibulí, neboť i mladé brambory pak začnou klíčit.

Vařené brambory uchováváme v lednici, kde vydrží čerstvé nejméně 5 dní. Vařené brambory jsou po rozmrazení příliš vodnaté, což ale nevadí, pokud je zapečeme nebo z nich uděláme bramborovou kaši.

Rajče a okurka

Uchovat rajčata a okurky ve správné teplotě není jednoduché. Nejvhodnější teplotou je cca. +11-14°C, proto je nejlepší možnou variantou spíš s ventilátorem, což však není příliš k dispozici. Rajčata nemají ráda ani chladno, kde jsou náchylné ke zplesnivění, ani přílišné teplo. Rajčata tedy skladujeme v lednici dole, kde je nejtepleji. Pokud jsou rajčata ještě nezralá, můžeme je nechat dozrát při pokojové teplotě.

Okurka je ještě více citlivější na teplo než rajčata a právě proto se okurka prodává zabalená v plastu. Obsahuje 96 procent vody a plast zabraňuje tomu, aby se z okurky vypařila voda a proto je dobré, plast nesundávat dřív, než okurek sníme. Plast také chrání okurku před ethylenem, na který je citlivá. Okurek proto neskladujeme společně s producenty ethylenu, jako jsou jablka, hrušky, avokádo či rajčata.

Trochu starší rajčata můžeme použít jako rajčatovou omáčku do těstovin, na pizzu nebo z nich udělat rajčatovou polévku. Z okurky si pak můžeme připravit čerstvé tzatziki.

1 Släng inte maten. Om. [online]. [cit. 1.května 2017]. Dostupné z: http://slangintematen.se/om/

Autorka: Darina Kozáková

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
14
12. 2018
14.12.2018 - Seminář, školení
on-line seminář
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí