zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Švédské tipy na snížení plýtvání potravinami - 3

31.05.2017
Bioodpady
Švédské tipy na snížení plýtvání potravinami - 3

 Jaká je správná teplota pro uchování ovoce a zeleniny?

Ovoce a zelenina patří k potravinám, které se nejvíce vyhazují. Je to proto, že to jsou potraviny, které se rychleji kazí. Abychom prodloužili jejich čerstvost, je potřeba vědět, jaká je vhodná teplota skladování. Některému ovoci a zelenině se totiž daří více v lednici, jiné naopak v teplejším prostředí.

Lednice +5 °C

Ovoce

Broskve, datle, fíky, hroznové víno, jablka, jahody, hrušky, kiwi, kokosový ořech, lesní plody, meruňky, nektarinky, pomeranče, švestky

Zelenina

Artyčoky, brambory, brokolice, bylinky, cibule, celer, cuketa, červené zelí, čínské zelí, česnek, fazolky, hrášek, houby, chřest, jarní cibulka, kapusta, křen, květák, mangold, mrkev, pastinák, petržel, pórek, ředkev, ředkvičky, řepa, salát, špenát, tuřín

Spíž +6-14 °C

Ovoce

Ananas, citron, granátové jablko, mandarinka, maracuja, mochyně

12-14°C

Banán, grep, limetka, mango, meloun


Zelenina

Avokádo, čili, galgán, paprika

12-14°C

Dýně, lilek, okurek, rajčata, sladké brambory, zázvor1


Plýtvání potravin je jedním z nepříznivých fenoménů naší doby. Jsme to však právě my, spotřebitelé, kteří to můžeme ovlivnit. Správné návyky ušetří nejen životní prostředí, ale i naší peněžence. Stačí se jen zamyslet a než nějaké potraviny vyhodíme, zkusme se podívat třeba i na český web www.zachranjidlo.cz, kde najdeme mnoho receptů, jak naložit se zbytky a jak z potravin, které bychom normálně vyhodili, vykouzlit další vynikající pokrm.

1 Släng inte maten. Rätt temperatur i kylen. [online]. [cit. 1.května 2017]. Dostupné z: http://slangintematen.se/tips/ratt-temp-i-kylen/

Autorka: Darina Kozáková

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
21
11. 2018
21.11.2018 - Veletrh, výstava
Praha, Studio ALTA
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí