Úterý, 19. března 2024

Kolektivní systém Eltma pro zpětný odběr pneumatik funguje

Kolektivní systém Eltma pro zpětný odběr pneumatik funguje

V dubnu 2016 udělilo Ministerstvo životního prostředí autorizaci na činnost prvního kolektivního systému Eltma pro zpětný odběr pneumatik, který provozuje nezisková společnost ELT Management Czech Republic. Tento krok byl jednoznačně krokem vpřed ve snaze nastavit podmínky pro zpětný odběr a snížit výskyt pneumatik na černých skládkách či náklady v rozpočtech obcí. První objednávka byla v systému zapsána 18.4.2016 a od té doby se již realizovalo tisíce svozů ze stále rostoucího počtu sběrných míst.

,,Účastníci kolektivního systému Eltma dohromady v roce 2016 uvedli na trh přes 51 tis. tun a námi zpracováno bylo přes 36 tis. tun opotřebovaných pneumatik. To je množství odpovídající kompletní výbavě u 1,3 miliónu osobních aut" uvádí Ing. Radim Filák, jednatel společnosti ELT Management Czech Republic.

Úroveň zpětného odběru dosáhla více než 71% a to společnost sbírala méně než 12 měsíců. Rekordmanem sběru na obyvatele je Středočeský kraj, následovaný Jihomoravským a krajem Vysočina. ,,Pro rok 2017 očekáváme další navýšení sběrných míst a počtu vysbíraných pneumatik. Naší snahou je, aby se stále více občanů rozhodlo vrátit pneumatiku do zpětného odběru výrobci než na sběrný dvůr obce. Pneumatika není komunální odpad a její nejkratší cesta k výrobci je právě přes místa zpětného odběru. Podporujeme navýšení úrovně zpětného odběru tak, jak ji navrhuje MŽP. My jsme připraveni," dodává Ing. Filák.

I nadále je možnost pro místa zpětného odběru se registrovat pro svozy vysbíraných opotřebovaných pneumatik. Stejně tak pro firmy, které uvádí pneumatiky v ČR na trh a které si mohou plnit své zákonné povinnosti právě připojením se do kolektivního systému.

Pneumatiky se po sběru vytřídí a jsou dále zpracovávány. Najdete je například v površích hřišť a sportovišť, tlumících pásech pod tramvajemi apod. Více informací o zpětném odběru, mapu sběrných míst a dokumenty pro registraci najdete na http://www.eltma.cz. Pojďme společně vytvářet lepší svět.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů