Úterý, 19. března 2024

JVS zlikviduje 14 starých vrtů, vidí v nich ekologickou hrozbu

JVS zlikviduje 14 starých vrtů, vidí v nich ekologickou hrozbu

Až čtrnáct nepotřebných starých hydroekologických vrtů chce zlikvidovat Jihočeský vodárenský svaz (JVS) v příštích dvou letech. Vidí v nich ekologickou hrozbu. Vydá na to 11,2 milionů korun, z nichž významnou část by měla pokrýt dotace Státního fondu životního prostředí. Práce by mohly začít příští rok. ČTK to dnes sdělil mediální zástupce JVS Zdeněk Zuntych. Vodu ze soustavy pije a používá 400.000 Jihočechů. JVS, největší producent a distributor pitné vody v kraji, letos investuje 102,5 milionu korun.

Vrty podle JVS ztratily původní smysl, jímž bylo monitorovat stav podzemních vod. "Jsou nepotřebné a pro životní prostředí představují ekologickou hrozbu. Je třeba je odborně uzavřít a zlikvidovat," řekl ředitel a předseda představenstva JVS Antonín Princ.
Svaz získal vrty před mnoha lety při privatizaci státního podniku Jihočeského vodovody a kanalizace. Celkem jich bylo asi 240, hlavně v Českobudějovické a Třeboňské pánvi, kde se jejich pomocí dodnes sleduje stav podzemní vody, kterou odebírají obce nebo firmy.
Státní fond životního prostředí spustil loni v říjnu pilotní dotační program na tyto účely. Podle ředitele fondu Petra Valdmana jsou nepotřebné průzkumné hydrogeologické vrty častým zděděným problémem měst a obcí.
"Jsou opuštěné a často je dokonce těžké je dohledat. Jsou přitom v takovém stavu, že hrozí kontaminace spodních vod a může se tak přímo ohrozit zdraví i život lidí. Chceme proto počet vrtů významně snížit, a tím i riziko, které představují," řekl Valdman.
Do pilotní výzvy vložil fond 15 milionů z celkových 20 milionů korun, které na ni vyčlenil. "Bylo to poprvé, co jsme vyhlásili výzvu, která by podporovala likvidaci vrtů. Žádosti projedná rada fondu, rozhodne se nejpozději do měsíce, projekty se vyhodnocují průběžně," řekla ČTK mluvčí fondu Lucie Früblingová s tím, že další podobnou výzvu vyhlásí koncem roku.
JVS sdružuje 261 obcí a měst. Vodárenská soustava měří přes 550 kilometrů. JVS vznikl v roce 1993, s produkcí 16 milionů metrů krychlových je největším výrobcem pitné vody v kraji. Jeho základem je vodárenská nádrž Římov, úpravna vody Plav a řada čerpacích stanic a vodojemů.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů