Úterý, 19. března 2024

Do konce roku by měla být studie vybudování dvou nádrží

Do konce roku by měla být studie vybudování dvou nádrží

Stát si nechává vypracovat studii opatření v povodí středočeského Rakovnického a Kolešovického potoka. Měla by být hotová do konce letošního roku, řekl dnes ČTK generální ředitel státního podniku Povodí Vltavy Petr Kubala. V těchto místech, která trpí častým suchem, mají vzniknout dvě vodní nádrže - Senomaty a Šanov. Opatření by měla zajistit kvalitu vody i dostatečné množství.

Dvě nové nádrže ve středních Čechách by mohly být hotovy podle loňského vládního usnesení v roce 2022. Zatím stát nechává vypracovávat potřebnou dokumentaci, hlavně kvůli vypořádání majetkoprávních vztahů.
Nádrže budou mít celkový objem 1,2 milionu metrů krychlových, stát by měly 152,8 milionu korun. V suchých obdobích budou zlepšovat průtoky v tamních vodních tocích a zemědělci by z nich mohli odebírat vodu na závlahy. Nádrž Senomaty na Kolešovickém potoce by měla mít plochu při plném objemu 25,6 hektaru a Šanov na Rakovnickém potoce 22,2 hektaru.
Pokud by i po vybudování nádrží bylo v oblasti sucho, mohl by být podle ředitele vybudován přívod vody z nádrže Nechranice, studii proveditelnosti povodí už má. To by podle Kubaly bylo možné, ale drahé, proto to nepovažuje za příliš reálné. "Z hlediska bilančního množství vody to možné je. Ze studie nám vyplynul ještě jeden výstup - celá trasa by šla po pozemcích, které jsou ve vlastnictví státu," dodal.
Podle rozhodnutí vlády se počítá se zahájením prací i na větších dvou nádržích, a to na pěčínské nádrži na Královéhradecku a na nádrži ve Vlachovicích na Zlínsku. Celková výše investic může být až 16,5 miliardy korun.
Stavba nádrží je podle ministerstva zemědělství částí připravovaných opatření v boji proti suchu. Mezi další patří stavba závlah, budování rybníků či lepší hospodaření na zemědělské a lesní půdě. V současnosti stát pracuje na přípravě staveb dalších dvou nádrží.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů