Úterý, 19. března 2024

Trump prý důvěrníkům řekl, že zruší klimatickou dohodu

Trump prý důvěrníkům řekl, že zruší klimatickou dohodu

Americký prezident Donald Trump údajně řekl svým důvěrníkům, že zruší dohodu o globální ochraně klimatu, kterou loni odsouhlasila administrativa tehdejšího šéfa Bílého domu Baracka Obamy. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na zpravodajskou agenturu Axios.

Dokument o celosvětové ochraně klimatu byl jedním z klíčových témat summitu sedmi nejvyspělejších ekonomik v italské Taormině, který skončil v sobotu. Vůdci zúčastněných zemí se tam dohodli, že USA nechají stran dohody ještě čas na rozhodnutí. Trump pak na twitteru napsal, že konečné rozhodnutí ohledně pařížské dohody učiní příští týden.
Podle zpravodajského serveru Axios Trump řekl svým důvěrníkům, včetně šéfa Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Scotta Pruitta, že od dohody o celosvětové ochraně klimatu odstoupí. Axios se přitom odvolal na tři zdroje obeznámené s Trumpovými plány.
Pařížská dohoda o globálním snižování emisí skleníkových plynů nabyla účinnosti loni v listopadu. Ze 195 signatářů ji dosud ratifikovalo 147, včetně Číny, Indie a USA, tedy zemí, které produkují nejvíce emisí skleníkových plynů. ČR ratifikaci dohody zatím nedokončila; Senát schválil ratifikaci minulý měsíc, ve Sněmovně se ale debata protahuje.
Americký prezident již během volební kampaně dohodu označil za nevýhodnou pro USA a slíbil ji zrušit, pokud se stane prezidentem. Zpravodajský server Axios nicméně připomněl, že Trump od svého lednového nástupu do úřadu již změnil názor na některé předvolební sliby.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů