Úterý, 19. března 2024

USA zvažují ochranná cla na dovoz solárních článků

USA zvažují ochranná cla na dovoz solárních článků

Spojené státy informovaly ostatní členské země Světové obchodní organizace (WTO), že zvažují zavedení ochranných cel na dovoz solárních článků. USA ve zprávě pro WTO uvedly, že americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC) do 22. září rozhodne, zda dovoz solárních článků ze zahraničí působí americkým výrobcům "vážnou újmu".

ITC tak reaguje na stížnost amerického producenta solárních článků Suniva. Podle pravidel WTO lze využít dočasná cla k ochraně domácího průmyslu před náhlým, nepředpokládaným a škodlivým nárůstem importu. Taková cla nicméně mohou být zpochybněna ostatními členy WTO, napsala agentura Reuters.
Společnost Suniva tvrdí, že objem dovozu solárních článků do USA mezi lety 2012 a 2016 vzrostl o více než polovinu. Hodnota importu se podle firmy zvýšila dokonce o téměř dvě třetiny na 8,3 miliardy dolarů (zhruba 200 miliard Kč). Pokud ITC dospěje k závěru, že dovoz působí americkým výrobcům vážnou újmu, předá do 13. listopadu příslušnou zprávu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.
"Stížnost tvrdí, že stoupající import připravuje domácí výrobce o podíl na trhu a vede k bankrotům, zavírání továren, propouštění a zhoršeným finančním výsledkům domácího průmyslu," píše se ve zprávě pro WTO. Samotná Suniva byla minulý měsíc nucena požádat o bankrotovou ochranu před věřiteli.
Spojené státy soupeří s Čínou a Indií o vedoucí pozici na trhu se solárními články. V rámci tohoto soupeření země pozorně sledují, zda některá z nich neporušuje pravidla mezinárodního obchodu. Loni v listopadu WTO rozhodla, že Indie diskriminuje dovoz solárních článků z USA. Indie si naopak u WTO stěžuje na subvencování solárního průmyslu v USA.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů