Úterý, 19. března 2024

Na MŽP proběhl česko-izraelský seminář o vodním hospodářství

Na MŽP proběhl česko-izraelský seminář o vodním hospodářství

Čtyři významní izraelští experti a jejich kolegové z České republiky si vyměňovali zkušenosti na česko-izraelském semináři o vodním hospodářství, který pořádalo Ministerstvo životního prostředí. Izraelští vodohospodáři rozebrali problematiku z různých úhlů pohledu a diskutovali o ní se zástupci českých obcí, krajů, firem a státní správy.

,,Seminář navazuje na nedávnou návštěvu naší ministerské delegace v Izraeli," uvedl náměstek pro řízení sekce politiky životního prostředí a mezinárodních vztahů MŽP Vladislav Smrž. A zmínil důvod, proč ČR začala spolupracovat s Izraelem v této oblasti. ,,Celý příběh začal poté, co v roce 2014 dopadlo na ČR ničivé sucho. V následujících letech jsme se zaměřili na nedostatek vody a hledali jsme nejlepší zkušenosti po celém světě," uzavřel náměstek ministra Smrž.

Velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron při zahájení semináře mimo jiné uvedl: ,,Pro Izrael je potěšením spolupracovat s Českou republikou v oblasti životního prostředí a vodního hospodářství. Tato spolupráce je obousměrná a měla by obsahovat také českou pomoc Izraeli v problematice znečištění vod. Partnerství s ČR je součástí vynikajících vztahů mezi oběma zeměmi."

Joshua Yeres, poradce vodárenské a kanalizační společnosti Hagihon, prezentoval nejúspěšnější technologie zamezující únikům vody při distribuci. Izrael patří ke špičce zemí, kterým se daří maximalizovat efektivitu využití vody.

Návštěva izraelských odborníků pokračuje exkurzemi v českých vodárenských zařízeních v Praze a středních Čechách. Na oplátku tak mají izraelští hosté možnost dozvědět se více o výzvách a úspěších českého vodohospodářství.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů