Úterý, 19. března 2024

Studenti střední školy vyrábějí recyklovanou módu

Představujeme finalisty letošního ročníku www.energyglobe.cz

Studenti střední školy vyrábějí recyklovanou módu

Předkladatel: Střední uměleckoprůmyslová škola v Jihlavě

Lidé by se měli naučit myslet ekologicky, vytvářet minimum odpadů a třídit je. Právě tato myšlenka stála za zrodem projektu Recyklovaná móda. Skupina studentů ze Střední uměleckoprůmyslové školy v Jihlavě společně vytvořila z nepotřebného oblečení a dalšího materiálu kolekci 60 oděvů a doplňků.

Kolekce oděvů a interiérových doplňků vznikla na Střední uměleckoprůmyslové škole v Jihlavě coby součást ročníkových prací na téma ,,Recyklace". Studenti a studentky vybraných oborů společně vytvořili celkem 50 oděvů a 10 interiérových světelných doplňků. Pro jejich výrobu přitom využili výhradně nepotřebné materiály, mezi jinými například PET lahve, starý papír, porcelánové střepy, staré gramofonové desky nebo použité čajové sáčky.



Vzniklá kolekce vzbudila velký zájem také u ostatních studentů školy, kteří se zapojili do přípravy propagačních materiálů a informačního videa. Žáci společně vytvořili také několik DVD s instruktážními filmy, které na jednoduchých příkladech ukazují způsob výroby praktických výrobků z opětovně použitých nebo recyklovaných materiálů. Instruktážní videa byla doposud distribuována do 150 základních škol.

Projekt Recyklovaná móda ukazuje nenásilný a hravý způsob, jak seznámit s problematikou třídění odpadu a jeho využitím širokou veřejnost. Díky instruktážním videím má dopad nejen na nejbližší okolí, ale svou myšlenku šíří po celé České republice. Aktuálně také probíhá v rámci Kraje Vysočina putovní výstava, na níž se s myšlenkou projektu a úvodní kolekcí recyklované módy seznámilo již téměř 8 500 lidí.

V čem je projekt unikátní:

  • Příklad užitečného spojení umění a ekologie v prostředí uměleckoprůmyslové školy

  • Z nepotřebného odpadu vzniká díky žákům surovina pro nové, praktické výrobky

  • Studenti připravili video návody, které ukazují možnosti využití vytříděného odpadu


Hlasovat pro tento projekt můžete na www.energyglobe.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů