Úterý, 19. března 2024

Uniklá obchodní dohoda: Evropské unii nevadí nelegální kácení pralesů ani zabíjení velryb

Uniklá obchodní dohoda: Evropské unii nevadí nelegální kácení pralesů ani zabíjení velryb

Pobočka Greenpeace v Nizozemsku dnes v 19:30 odtajnila 190 stránek dříve nezveřejněných kapitol z tajného vyjednávání obchodní smlouvy mezi EU a Japonskem známé jako JEFTA.

Dokumenty, které jsou ode dneška k dispozici na stránkách trade-leaks.org, jasně dokazují, že Evropská komise a jednotlivé vlády selhávají nejen ve slíbené transparentnosti vyjednávání obchodních dohod, ale také v udržení základních standardů, na které jsou obyvatelé Evropy zvyklí. Organizace Greenpeace proto v pondělí na konferenci Trade Lab v Bruselu představí deset základních principů, jimiž by se obchodní smlouvy měly v budoucnu řídit.

Odborník Greenpeace na obchodní dohody Kees Kodde řekl:

"Obchodování nesmí být samoúčelné, ale musí být cestou, jak zajistit lidem dobrou životní a společenskou úroveň, která nespotřebovává víc zdrojů, než nám planeta může nabídnout. Je načase si uvědomit, že obchodní smlouvy mohou naopak chránit lidi a planetu, místo aby dovolovaly její drancování."

Konkrétní pochybení současné verze smlouvy JEFTA spatřuje organizace Greenpeace například v tom, že Evropská unie nepožaduje po Japonsku environmentální záruky pro obchodování se dřevem. Japonsko je největší dovozce dřeva a překližky na světě a zároveň je největším trhem, kam směřuje ilegálně vytěžené dřevo z Malajsie, Indonésie, Číny, Ruska a paradoxně i Evropské unie samotné - z horských pralesů Rumunska. Tomuto dřevu by se po schválení smlouvy mohla otevřít cesta i na evropský trh.

Dalším problémovým tématem je ochrana velryb, kterou Evropská unie hlasitě propaguje, zatímco Japonsko je jednou z posledních tří zemí, které dodnes velryby loví. Přestože Evropský parlament před vyjednáváním volal po začlenění tohoto tématu do obchodní smlouvy, při vyjednávání bylo záměrně ignorováno.

Odborník Greenpeace na obchodní dohody Kees Kodde řekl:

"Prozrazené dokumenty ukazují, že Evropa stále vyjednává tajné smlouvy za zavřenými dveřmi a za zády svých občanů. Smlouvy, které budou mít závažný dopad na životní prostředí i přes sliby o jejich neškodnosti. Miliony lidí se již v minulosti postavily proti smlouvám s Kanadou a USA, které ohrožovaly demokracii a životní prostředí, přesto se Evropská komise nepoučila ze svých chyb. Pokud chce, aby obchodní smlouvy sloužily zájmům obyvatel a ne velkého byznysu, musí si Evropská unie stát za svými hodnotami a principy.

Dokumenty JEFTA získané pobočkou Greenpeace Nizozemsko pocházejí z období ledna 2016 a ledna 2017, tedy před 18. kolem vyjednávání. Smlouva může být hotová již během letošního léta. Pokud bude schválena, stane se vůbec největší obchodní smlouvou, kterou Evropská unie uzavře. Bude pokrývat dvakrát více obchodů než smlouva s Kanadou (CETA).

Více informací naleznete v brífingu pro média (v angličtině).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů