Úterý, 19. března 2024

Oceánograf Jacques-Yves Cousteau zpopularizoval mořský život

Oceánograf Jacques-Yves Cousteau zpopularizoval mořský život
Francouzský oceánograf, režisér a cestovatel Jacques-Yves Cousteau patří k nejznámějším popularizátorům podmořského života. Jeho přírodovědné filmy byly populární i v někdejším komunistickém Československu. Letos 25. června uplyne 20 let od jeho úmrtí.
Jacques-Yves Cousteau se narodil 11. června 1910 v Saint André de Cubzac ve francouzském departementu Gironde. Vystudoval námořní učiliště a do roku 1957 sloužil ve francouzském námořnictvu.
Prakticky celý život zkoumal krásy podmořského života, poprvé se potápěl v deseti a naposledy v třiaosmdesáti. Zkonstruoval slavný dýchací přístroj pro pobyt pod vodou (akvalung), sestrojil podmořskou kameru a natočil první podmořský barevný film. A zejména přitáhl celosvětovou pozornost ke "světu ticha" pod hladinou.
Pro svoji práci získal podporu námořnictva a pod jeho křídly založil první potápěčskou organizaci, Skupinu pro podmořské studium a výzkum. Doslova senzaci vyvolal jeho druhý film Svět ticha z roku 1953, který natočil spolu s režisérem Louisem Mallem. Film získal s Cannes roku 1956 Zlatou palmu, v Hollywoodu Oscara a autora proslavil na celém světě.
Cousteau na rekonstruované minolovce Calypso, kterou mu pořídil britský pivovarník Leon Guiness, podnikl řadu výzkumných a dokumentačních expedic. Plavidlo, pojmenované podle Homérovy mořské nymfy, se stalo legendární vědeckou a filmařskou základnou potápěčů na širém moři. Na svých výpravách natočil zhruba 120 televizních dokumentů a napsal o nich více než 50 knih. Byl nositelem celé řady vyznamenání. Za nápravu věcí lidských byl roku 1996 oceněn i Nadací J. A. Komenského.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů