Úterý, 19. března 2024

V Napajedlech je nová expozice Příroda ukrytá v depozitářích

V Napajedlech je nová expozice Příroda ukrytá v depozitářích

Nová dlouhodobá expozice nazvaná Příroda ukrytá v depozitářích je ode dneška k vidění v prostorách bývalé knihovny v Napajedlech na Zlínsku. Jde o společný projekt Muzea Napajedla a Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Exponáty pocházejí z přírodovědných sbírek zlínského muzea. Vystavena je část kolekce nejrůznějších přírodnin, v historických vitrínách z bývalého Baťova studijního ústavu ze 30. let minulého století převládají preparáty zástupců světové fauny, sdělili ČTK zástupci muzeí.

"Návštěvníci uvidí i druhy, které znají jen z televize. Čeká na ně například ptakopysk podivný, krokodýl čelnatý nebo krunýř želvy karety pravé. Unikátem je také obrovský exemplář nesmírně vzácné mořské houby s příznačným jménem pohár Neptunův, který byl ještě nedávno považován za vyhynulý," uvedl vedoucí přírodovědného oddělení zlínského muzea Dušan Trávníček. Kolekci doplňují kresby brouků popularizátora entomologie Vladimíra Javorka. Rukopis jeho poslední práce získalo muzeum od jeho vnučky, která žije v Napajedlech.
Část napajedelské expozice pochází z expozice Zvířata na Zemi a člověk, jež byla původně na hradě ve Zlíně-Malenovicích, který zlínské muzeum spravuje. Hrad je však kvůli opravám uzavřen.
Geologickou sbírku zlínského muzea reprezentuje v Napajedlech několik desítek minerálů, hornin a zkamenělin. Návštěvníci získají také informace o chráněných územích Zlínského kraje.
"Jako bonus k poslednímu školnímu dni 30. června bude expozice přístupná návštěvníkům zdarma od 09:00 do 15:00," uvedla vedoucí Muzea Napajedla Barbora Košutová.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů