Úterý, 19. března 2024

Sněmovna zpřísnila používání přípravků na ochranu rostlin

Sněmovna zpřísnila používání přípravků na ochranu rostlin
Používání přípravků na ochranu rostlin zřejmě bude mít přísnější pravidla. Omezit nepovolené nebo falšované přípravky pomocí sankcí a registrací má vládní novela, kterou dnes schválila Sněmovna. Až na šest milionů korun má norma zvýšit pokuty za zavlečení škodlivých rostlin do Česka. Novelu nyní posoudí Senát.
"Hlavním cílem návrhu je snížit výskyt nelegálních přípravků na ochranu rostlin na domácím trhu, a tím přispět ke zvýšení ochrany životního prostředí a potravinového řetězce," řekl poslancům ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).
Vládní návrh počítá s razantním zvýšením některých sankcí. Například nejvyšší možná pokuta ve správním řízení za nepovolené přebalování přípravků na ochranu rostlin se měla zvýšit z jednoho až na tři miliony korun. Stejně se má zvýšit pokuta za uvádění na trh nebo používání nepovoleného přípravku. Lidovecký poslanec Petr Kudela s Jurečkovým souhlasem prosadil zvýšení této sankce až na čtyři miliony korun.
Novela také měla podle návrhu vlády z 1,5 milionu na pět milionů korun zvýšit pokutu za zavlečení škodlivých organismů nebo rostlin do ČR. Sněmovna horní sazbu na Kudelův návrh zvýšila na šest milionů korun.
Ministerstvo zemědělství zvýšení pokut zdůvodnilo tím, že jejich současná výše je nízká. Podle studie vypracované Evropskou komisí je v EU přibližně desetiprocentní podíl prodaných nepovolených přípravků, v ČR je to 17,5 procenta. Podle ministerstva nejde o ojedinělé případy.
Distributoři přípravků na ochranu rostlin pro profesionální pěstitele se budou muset podle návrhu povinně registrovat. V ČR je jich podle ministerstva 400, za registraci zaplatí 1000 korun. Návrh rovněž omezuje používání pesticidů a také platnost certifikace u sušáren dřeva, které hubí škodlivé organismy, maximálně na dva roky. Nyní je osvědčení časové neomezené.
Ministerstvo dodalo, že podle posledních údajů se v ČR ročně aplikuje 5,5 milionu kilogramů účinných látek, tedy asi 1,55 kilogramu látek na hektar zemědělské půdy a 2,16 kilogramu účinné látky na hektar orné půdy, chmelnic, sadů a vinic. Více než třetinu tvoří přípravky pro profesionální pěstitele.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů