Úterý, 19. března 2024

Mariánské Lázně pořídí pro město a strážníky elektromobily

Mariánské Lázně pořídí pro město a strážníky elektromobily
Město Mariánské Lázně pořídí pro potřeby úřadu a městské policie dva elektromobily. Úředníci i strážníci by ekologické automobily mohli využívat k přesunům v lázeňském centru města. V Masarykově ulici současně vzniknou dvě dobíjecí stanice, kde si elektromobil budou moci dobít i soukromí majitelé. ČTK to řekl starosta Mariánských Lázní Petr Třešňák (Piráti).
"Městu Mariánské Lázně byla přiznána dotace na pořízení dvou elektromobilů. Chystáme se je nakoupit buď v závěru tohoto roku nebo začátkem roku 2018. Současně s tím rada města odsouhlasila i záměr vybudování dvou rychlodobíjecích stanic. Budou vybudovány ve spolupráci se soukromým sektorem," řekl Třešňák.
Nové elektromobily mají dle specifikací dojezd i přes 200 kilometrů na jedno nabití. Vydržet by tak měly zhruba jeden den bez dobíjení. V noci se budou dobíjet ze zásuvky přímo u městského úřadu.
Na každý elektromobil město dostane 220.000 korun. Nejlevnější elektromobily přitom stojí kolem 600.000 korun, doplácet tak bude celkem zhruba 800.000 korun. Náklady na provoz elektromobilu jsou nízké, zhruba 80 haléřů na kilometr.
Zlepšením životního prostředí v centru lázeňského města se radnice zabývá dlouhodobě. Město mimo jiné prostřednictvím dopravního podniku žádalo o dotaci na pořízení trolejbusů s částečným bateriovým pohonem, nebylo ale úspěšné. Úbytek aut v centru si město slibuje i od vybudování cyklostezky na hlavní třídě nebo umístění nových stojanů na kola.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů