Úterý, 19. března 2024

Slovensko podle analýzy zaostává v kvalitě ovzduší i v recyklaci

Slovensko podle analýzy zaostává v kvalitě ovzduší i v recyklaci

Slovensko vykazuje v mezinárodním srovnání nadprůměrné výsledky při snižování skleníkových plynů, nadále však zaostává v oblasti odpadového hospodářství, odpadních vod a v kvalitě ovzduší. Vyplývá to z analýzy odborníků, kterou dnes ČTK poskytlo ministerstvo financí.

"Více než třetina obyvatelstva stále není připojena k veřejné kanalizaci, což je výrazně více než například v České republice nebo v ostatních zemích OECD. Více než dvě třetiny komunálního odpadu končí na skládkách, čímž stoupá riziko kontaminace prostředí," upozornili v hodnotící zprávě analytici ministerstev financí a životního prostředí. Dodali, že podíl recyklace odpadů je na Slovensku jedním z nejnižších v EU.
Podle zprávy ovzduší znečištěné prachovými částicemi způsobí na pětimilionovém Slovensku více než 5600 předčasných úmrtí. Důvodem znečištění jsou neefektivní využívání tuhých paliv a spalovacích motorů.
Výdaje na ochranu životního prostředí, jež z větší části Slovensko pokrývá z evropských fondů, jsou v zemi s ohledem na výkon ekonomiky srovnatelné s okolními státy visegrádské skupiny, do které patří také Česká republika, Polsko a Maďarsko. Slovenští analytici ale navrhli balík opatření na zlepšení kvality životního prostředí, a to v hodnotě 130 milionů eur (3,4 miliardy korun). Například skládkování by mohly omezit vyšší poplatky za uložení odpadu.
Na Slovensku je evidovaných 1758 znečištěných lokalit, z toho asi osm procent má nejvyšší prioritu řešení. Náklady na jejich sanaci zpravidla nese stát z důvodu, že vznikly před lety a původní znečišťovatel již neexistuje.
Adrian Bobok
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů