Úterý, 19. března 2024

Zelené město plánované na jihu Číny pohltí ročně 10.000 tun CO2

Zelené město plánované na jihu Číny pohltí ročně 10.000 tun CO2

Poblíž jihočínského města Liou-čou vyroste do tří let podle návrhu italského architekta Stefana Boeriho "lesní město". Mezi 40.000 stromy a takřka milionem rostlin bude žít 30.000 lidí. Díky stromům a rostlinám město pohltí ročně 10.000 tun oxidu uhličitého (CO2), 57 tun znečišťujících látek a vyprodukuje 900 tun kyslíku, uvádí web architektova studia.

Italský architekt a urbanista Stefano Boeri se proslavil mimo jiné konceptem "vertikálního lesa", modelem obytné budovy osázené rostlinami, anebo stavbou multifunkčního kongresového centra Villa Mediterranée v jihofrancouzské Marseilli.
"Lesní město" bude postaveno na sever od města Liou-Čou v hornaté čínské autonomní oblasti Kuang-si a bude se rozprostírat na 175 hektarech podél řeky Liou-ťian. Spojení mezi Liou-čou a novým zeleným městem budou obstarávat rychlovlaky a elektromobily. Vedle rezidenčních částí města budou vybudovány i dvě školy a nemocnice, počítá se s prostorem věnovaným obchodu i odpočinku.
Plánuje se též využití geotermální energie a solárních panelů. Snahou je, aby město bylo energeticky nezávislé.
"Díky rostlinám v parcích a zahradách, ale též v ulicích a na fasádách domů přispěje toto energeticky nezávislé město ke zlepšení kvality ovzduší, snížení průměrné teploty, vytvoří se hlukové bariéry a zlepší se biodiverzita," vyjmenovává pozitivní dopad projektu web studia architektů.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů