Úterý, 19. března 2024

Téměř polovina modelů elektrických aut by se mohla vyrábět v Číně

Téměř polovina modelů elektrických aut by se mohla vyrábět v Číně

Čínské automobilky by do roku 2020 mohly vyrábět 49 z celkem 103 nových modelů elektrických aut, která budou do té doby na trhu. Vyplývá to z odhadu americké výzkumné společnosti AlixPartners. Čína se ve snaze více chránit životní prostředí snaží urychlit přechod od vozů se spalovacím motorem k autům poháněným bateriemi.

Čína má podle AlixPartners také za cíl, aby se dvě třetiny světové kapacity výroby lithium-iontových baterií nacházely do roku 2021 na jejím území. Investuje i masivně do podpory prodeje domácích značek elektrických vozů.

Čínský automobilový trh je největší na světě a čínské automobilky mají v současnosti na celkovém prodeji elektrických vozů v Číně podíl 96 procent. Prodej ale zůstává nízký. Loni se tam prodalo 350.000 elektrických vozů, což jsou necelá dvě procenta celkového prodeje.

Výrobní náklady na baterie elektrických vozů by se do roku 2025 mohly vyrovnat nákladům na spalovací motory, odhaduje AlixPartners. Nižší náklady na baterie by pak mohly zvýšit zájem spotřebitelů o tyto vozy. Důležité k tomu, aby zákazníci tato auta přijali, budou i další faktory, jako například výrazné snížení času na dobití elektrického vozu, dodal místopředseda společnosti John Hoffecker.

AlixPartners se ale také domnívá, že mnoho z téměř 50 společností, které se účastní boje o vývoj samořízených vozů, nakonec nevydrží. "Není možné uvěřit, že zde bude 50 úspěšných firem vyrábějících autonomní vozy," dodal Hoffecker.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů