Úterý, 19. března 2024

Automobilky nabádají Čínu, aby upustila od kvót na elektromobily

Automobilky nabádají Čínu, aby upustila od kvót na elektromobily

Světoví výrobci automobilů apelují na Čínu, aby odložila a zmírnila plánované kvóty na prodej elektromobilů a hybridních vozů. Navrhovaná opaření podle nich není možné splnit a navíc mohou mít vážné dopady na podnikání automobilek. Firmy to uvedly v dopise, jehož kopii zaslaly agentuře Reuters.

Dopis, který výrobci zaslali 18. června čínskému ministrovi průmyslu a informačních technologií, představuje dosud nejvýznamnější společnou odezvu světových automobilek na ambiciózní cíle čínské vlády v automobilovém sektoru. Jejich účelem je snížit znečištění ovzduší a také podpořit domácí výrobce v konkurenčním boji se zahraničními automobilkami.

Podle plánu, který Čína zveřejnila loni v září, se měly už příští rok elektromobily a hybridní vozy podílet na celkovém prodeji automobilek osmi procenty, v roce 2019 se tento podíl má zvýšit na deset procent a do roku 2020 na 12 procent.

Reuters na začátku června informoval, že Čína by mohla zavedení kvót odložit na rok 2019, přičemž firmám, které po tomto ročním odkladu nebudou s to kvóty splnit, umožní nahradit dodávky později. Takový byl alespoň výsledek jednání německé kancléřky Angely Merkelové a čínského premiéra Li Kche-čchianga. Později ale čínské ministerstvo průmyslu vydalo návrhy předpisů, které přísné prodejní kvóty potvrzují.

Nová čínská pravidla, která počítají s tvrdou penalizací i s odebráním licence, mohou mít na podnikání automobilek značný dopad. "Navrhovaná pravidla není možné v daném ambiciózním termínu splnit. Přinejmenším by měla být odložena o rok a měla by být pružnější," uvádí se v dopise amerických, evropských, japonských a jihokorejských automobilek. Čínské ministerstvo odmítlo informace agentury Reuters komentovat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů