Úterý, 19. března 2024

Praha se chystá do roku 2020 vysadit 145 hektarů nové zeleně

Praha se chystá do roku 2020 vysadit 145 hektarů nové zeleně

Praha se chystá vysadit novou zeleň na zhruba 145 hektarech půdy v hlavním městě. Nové plochy zeleně by měly postupně vzniknout do roku 2020. ČTK to sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Zeleň v Praze tvoří necelých 20 procent rozlohy města, která činí asi 496 kilometrů čtverečních. V posledních třech letech pak město založilo asi 18 hektarů zeleně.

Nová zeleň má vzniknout například na Dívčích hradech, a to na celkem 62 hektarech. Podle Hofmana již magistrát zahájil práce a území bylo zatravněno. "Výsadba začne na podzim tohoto roku," uvedl. Les o velikosti 30 hektarů vznikne v oblasti V Panenkách mezi Dubčí a Běchovicemi. Dokončen by měl být do konce letošního roku.

Další les vyroste na Musile v Kunraticích, který bude mít rozlohu asi 12 hektarů. Práce by měly být udělány v roce 2019. Zhruba devatenáctihektarový les Arborka má být vysazen v letech 2018 až 2019. Do roku 2020 má být pak hotova třetí etapa parku U Čeňku v Praze 14, který bude mít rozlohu 21,7 hektarů.

Za poslední tři roky město založilo dva nové parky. Prvním je park U Čeňku a potom park Maxe van der Stoela. Ty se v součtu rozkládají na ploše 18 hektarů. Praha rovněž zalesnila a ozelenila 42,4 hektarů původně zemědělské půdy.

O lesy se v Praze stará městská firma Lesy hlavního města, jejímž vlastníkem a zřizovatelem je hlavní město. Společnost vznikla v roce 1992 a stará se o 2900 hektarů lesů, významné parky, 230 kilometrů vodních toků a 130 vodních nádrží.

Na území Prahy je téměř 90 chráněných území. Mezi největší patří Divoká Šárka, Chuchelský háj, Klánovický les, Prokopské údolí, Stromovka a Modřanská rokle. Chráněny jsou i skály v trojské zoo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů