Úterý, 19. března 2024

Na Dlouhých stráních se chystá výměna obřího oběžného kola, zkoušky desetkrát zmenšeného modelu byly úspěšné

Na Dlouhých stráních se chystá výměna obřího oběžného kola, zkoušky desetkrát zmenšeného modelu byly úspěšné

Obří oběžné kolo, které 21 let roztáčí jednu z turbín vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně, nahradí od příštího roku nové výkonnější zařízení. Dodávku kola o průměru 4,5 metru vážícího přes 36 tun zajistí společnost ČKD Blansko Engineering ze slovinské skupiny Litostroj Power, hodnota zakázky se bude pohybovat kolem 140 milionů korun. Odborníci z ČKD Blansko Engineering a Skupiny ČEZ v polovině července dokončili speciální zkoušky na modelu desetkrát menším, než bude finální výrobek.

,,Oběžné kolo si svou práci odvedlo, nyní už výrazně překročilo plánovanou životnost. Nové oběžné kolo bude mít podstatně širší provozní rozsah a vyšší účinnost, díky které vyrobíme o více než 7000 MWh elektrické energie ročně navíc oproti současnému stavu, což pro srovnání představuje roční spotřebu elektřiny téměř tří tisíc domácností," vysvětlil šéf elektrárny Vítězslav Chmelař důvody, proč energetici k výměně stroje přistoupili. ,,Zkoušky dopadly dobře, dokonce se ukázalo, že některé parametry vycházejí lépe, než jsme původně plánovali. Teď bude velmi důležité, jak přesně se podaří nové kolo vyrobit," dodal Chmelař. Kromě lepší účinnosti bude mít nové oběžné kolo také delší předpokládanou životnost.

Pro společnost ČKD Blansko Engineering, která prováděla rekonstrukci výměnou oběžného kola také před pěti lety pro první turbogenerátor elektrárny, je zakázka pro Dlouhé stráně zajímavá. ,,O záměru vyměnit oběžné kolo na Dlouhých stráních se vědělo už dlouho dopředu, takže jsme se na projekt začali připravovat ještě před vypsáním soutěže, abychom byli o krok před konkurencí a mohli splnit náročné termíny dodávky. Nové oběžné kolo se bude pyšnit možností neomezeného provozu v turbínovém režimu od 5 do 330 MW, což je na reverzní turbínu poměrně slušný rozsah. Nakonec jsme podle zadaných parametrů odzkoušeli dva modely a z nich vybrali ten, který dosahoval lepších výsledků," představil ředitel výzkumu a vývoje Aleš Skoták modelové oběžné kolo o průměru 450 milimetru z bronzu, které se stane podkladem pro několikaměsíční výrobu skutečného kola. To by se mělo na Dlouhých stráních poprvé roztočit v srpnu 2018.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů