Úterý, 19. března 2024

Je vám horko? Tak si zateplete

Zítra vyvrcholí další vlna vedra. Přinášíme méně známé rady, jak se připravit na extrémní horka - zítra i do dalších let

Je vám horko? Tak si zateplete

Kromě klasického dodržování pitného režimu a vyhýbání se mrazivým klimatizacím pomůže zateplit si dům, najít si chládek v divočině či srazit znečištění ovzduší. To jsou některé rady, jak přežít ve zdraví vlny vedra. Některé může využít každý z nás, v něčem musí pomoci stát a zodpovědnost je tedy na politicích.

Českou republiku čeká zítra podle předpovědi počasí vrchol další vlny vedra. Můžeme je opakovaně očekávat jako jeden z průvodních jevů změny klimatu, kterou způsobují zejména skleníkové plyny uvolňované zejména při těžbě a spalování fosilních paliv i kácení lesů. Postupující změna klimatu způsobuje, že vlny vedra mohou být častější a silnější a tedy i nepříjemnější a nebezpečnější.

Na politicích leží i převážná odpovědnost za stav naší krajiny - zdravá krajina s přirozenými lesy, dostatkem zeleně a vody je nejlepší obranou před vedrem i postupující změnou klimatu.

Hnutí DUHA nabízí méně známé tipy, co mohou lidé i politici udělat pro to, abychom vedra zvládli - zítra i v dalších letech.

- Schovejte se v zatepleném domě. Zdánlivě paradoxní řešení, ale dobré. Tepelná izolace vnitřního prostoru domu od okolí zabraňuje nejen úniku tepla v zimě, ale také pronikání tepla v létě. Zateplování rodinných a bytových domů, škol nemocnic atd. se neobejde bez pomoci státu. Je nutné v něm pokračovat, většina budov je stále bez kvalitní izolace. Je třeba, aby i další vláda zajistila 8-10 miliard korun ročně pro úspory energie v budovách do konce tohoto programového období EU (fakticky do roku 2023) [1]. Měla by také připravit nedotační financování po roce 2020, kdy je budoucnost evropských fondů nejistá. Máte-li dobře zateplený dům nebo pracoviště, je to lepší a levnější řešení než klimatizace.

- Vyhněte se cestování autem a nevozte v něm děti a zvířata. Je-li řidič vystaven delší dobu teplotám nad 25 stupňů Celsia, zvyšuje se riziko usnutí. Statistiky potvrzují, že ve velkých vedrech stoupá počet nehod. Nejde však jen o naši osobní volbu, města musí vyjít vstříc chodcům a cyklistům a stát musí podporovat rozvoj rychlé a pohodlné veřejné dopravy.

- Najděte si chládek ve městě. Vlny veder rozpalují zejména města, která vytvářejí tepelné ostrovy v krajině. Proto je potřeba, aby lidé měli k dispozici dostatek zelených ploch se vzrostlými stromy, zdrojů pitné vody i vodních prvků, které ochlazují okolí. Je to jeden z velkých úkolů pro vedení měst.

- ... i v přírodě, nejlépe divoké. Před vedrem se nejlépe schováme v přírodě. A úplně nejvíc nás osvěží divočina. Kromě chládku narazíme i na fascinující divadlo přírodních procesů, kterým ponechal člověk svobodu. Hnutí DUHA připravilo tipy na výlety do české divočiny [2]. Jenže té máme žalostně málo - pouze 0,3 % území ČR (zejména se jedná o jádrové oblasti národních parků), zatímco zastavěné, která se horkem rozpaluje, rychle přibývá. Odborníci zmapovali, že u nás mohou vzniknout nová území divočiny [3]. Politici by měli zajistit, že se to opravdu stane.

- Dýchejte zdravěji. Český hydrometeorologický ústav upozornil, že vedra zvýšila počet letních smogových situací. V horku totiž vzniká například víc jedovatého přízemního ozonu. Většímu horku se úplně nevyhneme, je proto nutné snížit znečištění, které vypouštíme. Proto je nutné:
- zavést nízkoemisní zóny, podporovat pěší a cyklistické dopravu
- zpoplatnit spalování uhlí v kotlích a kamnech a dotacemi na výměnu zdrojů motivovat domácnosti k čistému vytápění
- začít konečně s odstavováním zastaralých uhelných elektráren
- zavést rozumnou podporu pro obecní a občanské větrné elektrárny a vytvořit podmínky pro rozvoj obnovitelných zdrojů a decentrální energetiku

Tato řešení snižují kromě znečištění ovzduší i emise skleníkových plynů. Přispívají tak ke globálnímu úsilí zastavit změnu klimatu na relativně bezpečné úrovni - a tím také předcházet ještě silnějším a častějším vlnám veder a dalších extrémních projevů počasí.

Nezapomínejme však ani na základní rady, jak vedro zvládnout [4]:

- Omezte pobyt na přímém slunci (zejména mezi jedenáctou a třetí hodinou). Obzvláště rizikový je pobyt na slunci pro děti, starší a nemocné lidi. Omezte tělesnou zátěž a sport a chraňte se před sluncem krémy s vysokým UV faktorem, pokrývkou hlavy a slunečními brýlemi.

- Dodržujte pitný režim. Dospělý člověk by měl v horkém létě vypít čtyři litry vody, děti dva. Pít je dobré průběžně po celý den a po menších dávkách. Také se doporučuje kombinovat různé druhy tekutin. Ve velkém horku je nejlepší pít obyčejnou vodu, neslazené čaje, neochucené minerálky. Slazené nápoje žízeň zaženou jenom zdánlivě a na chvíli. Ještě horší jsou kofeinové nápoje a samozřejmě alkohol, který odvodňuje. Vhodné je pouze nízkostupňové pivo v rozumném množství. Lidé s nemocným srdcem si musí obzvlášť hlídat pitný režim, pít průběžně po malých dávkách, jinak jim hrozí oběhové selhání.

- Pozor na příznaky vyčerpání z horka - bolesti hlavy, silné pocení, studená a vlhká pokožka, zimnice, závratě nebo mdloby, slabý a rychlý puls, křeče, mělké dýchání. Pokud se potíže objeví, lékaři radí přesun na chladnější místo, ukončit jakoukoli fyzickou námahu, chladit tělo studenou vodou a doplnit tekutiny.

- Horko přináší potíže se spánkem. Můžete se před spaním osprchovat vlažnou vodou a pak se neutírat, tělo se chladí při osychání. Přikryjte se pouze lehkým prostěradlem.

- Pozor na mrazivé klimatizace. Odborníci doporučují nastavit klimatizaci jen o 5 až 7 stupňů méně než je venku. Při větším rozdílu teplot, tedy při rychlém přechodu ze zimy do tepla hrozí kolaps, především lidem, kteří mají nemocné srdce. Klimatizace také vysušuje sliznice, takže vyvolává chrapot a kašel. Dlouhodobé působení příliš chladného vzduchu může dokonce způsobit revma, ztuhnutí kloubů nebo zablokování páteře.

Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

,,Samozřejmě i politici by si zítra měli dát pozor na pitný režim, zejména pokud nemají zdravé srdce. Ale měli by také přemýšlet, jak připraví celou zemi na vlny veder, které budou s postupujícící změnou klimatu silnější a častější. Je třeba zajistit, aby zateplování domů pokračovalo i po vyschnutí fondů EU, přijmout účinná řešení pro vyčištění vzduchu, snížení emisí skleníkových plynů i zdravou krajinu a také vytvořit pro lidi ve městech i v krajině chladné oázy, kde si od vedra odpočinou."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů