Úterý, 19. března 2024

Jak vychovávat děti zdravě, přirozeně, aby žily v kontaktu s přírodou - tipy a rady

Otázkou snad každého rodiče je, jak má své dítě správně vychovávat. Bohužel tato otázka nemá žádnou univerzální odpověď, a tak rodičům nezbývá, než se spolehnout na vlastní úsudek či rady okolí.

Jak vychovávat děti zdravě, přirozeně, aby žily v kontaktu s přírodou - tipy a rady

Mnoho rodičů začíná v současnosti dbát na přirozenou výchovu svých dětí, která by měla probíhat v souladu s přírodou. Je to bezprostřední reakce na dnešní svět plný techniky a moderních přístrojů, který nenabízí dětem nic jiného než umělé trávení volného času. U televize, počítače, ani tabletu dítě nezískává skutečné zážitky, nepřispívá svému zdraví a stává se pasivním. Naopak pobyt venku, v přírodě v dětech probouzí přirozenou zvědavost, baví je a vyvolává v nich radost. Jde jen oto ukázat, že hrát si na louce, v lese či na zahradě je zábava.

Dejte dětem čas

Velmi důležitým faktorem ve zdravé a přirozené výchově dětí je čas, nespěchejte na něj a pozorně mu naslouchejte. Zjišťujte, co mu dělá radost a čeho se naopak obává. Dejte mu najevo, že jste tu pro něj a že se na Vás může obrátit, kdykoliv bude potřebovat.

V přírodě se mu bude líbit

Berte dítě často ven, do přírody, nejlépe každý den, pokud zrovna není nemocné. Vůbec přitom nezáleží na počasí. Když prší, stačí si obléci pořádnou pláštěnku, gumáky a není problém skákat v kalužích a hrát si v blátě. Přírodu jim ukazujte a vysvětlujte její procesy. Dítě to pravděpodobně zaujme a bude se ptát také samo, a co teprve, pokud pořídíte na pozorování lupu. Při pravidelných procházkách stejnými místy můžete pozorovat, jak se příroda mění. Líbit se dětem budou třeba stromy, které jsou v zimě úplné holé, na jaře na nich vyraší pupeny, z nich pak listy. Začátkem léta se na stromě objeví květy, z nich pak malá zelená jablíčka a na podzim se mohou sklízet velká červená a šťavnatá jablka, do kterých se můžete s chutí zakousnout nebo je zpracovat na koláč.

Pečovat o druhé pomáhá

Dětem velmi prospívá, když se už od mala učí pečovat o něco živého a nemusí přitom jít hned o domácího mazlíčka. Respektovat přírodu se naučí také například pěstováním vlastních rostlin. Za pomocí rodičů nebo pedagogů si mohou zasadit vlastní pažitku, mrkev nebo ředkvičky. O rostliny se učí starat, zjišťují, co všechno je potřeba k tomu, aby vyrostla a objevují koloběh přírody. Vědí, že rostlince nesmějí ubližovat, jinak by uhynula a díky tomu se v nich vyvíjí základy pro ekologické smýšlení.

Vyrobte si krmítko pro ptáčky

Kromě rostlinek se mohou děti učit pečovat o živočichy ve volné přírodě. Co takhle třeba vyrobit krásné krmítko pro ptáčky ze šišky, a ještě přitom něco nového zjistit či objevit?

Na výrobu budete potřebovat: sádlo, semínka pro ptáčky, otevřené šišky, provázek, talířek

Na bádání si připravte: lupu, mikroskop, knihy o rostlinách a ptáčcích

Než se dáte do práce, využijte materiálu, který máte připravený, a chvíli poznávejte a objevujte. Prohlížejte si v knížkách ptáčky a vyprávějte si o tom, jak žijí a čím se živí. Zjistěte si, z jakých rostlin pochází připravená semínka, rostliny si v knížkách najděte a ukažte si, jak vypadají. Lupou nebo mikroskopem pak můžete prozkoumat, jak semínka vypadají zblízka.

Krmítko vyrobíte tak, že si smícháte semínka se sádlem a touto hmotou pak důkladně obalíte šišku. Pak už jen stačí přivázat provázek, pověsit na strom a už jen zpovzdálí pozorovat, jak si ptáci na vydatném krmení pochutnávají.

Autor: Mgr. Magdaléna Kapuciánová, ředitelka Mateřské školy Semínko, Toulcův dvůr, www.msseminko.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů