Úterý, 19. března 2024

Zákaz kožešinových farem prošel senátem

Zákaz kožešinových farem prošel senátem

Senát ve čtvrtek schválil novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání, která navrhuje zákaz kožešinových farem v ČR. Pro podporu zákazu hlasovalo 39 senátorů a senátorek, proti byli 3.


Senátoři a senátorky dnes nad touto novelou diskutovali do pozdních nočních hodin. Výsledkem bouřlivé debaty bylo rozhodnutí podpořit sněmovní verzi novely a zakázat chov tzv. kožešinových zvířat v ČR k lednu 2019. Zákon teď poputuje k prezidentu, který má 15 dní na to, aby novelu případně vrátil zpět do Poslanecké sněmovny. V opačném případě vejde zákaz kožešinových farem v platnost. V současnosti se zákaz týká 9 farem, na kterých se dohromady chová asi 20 tisíc norků a lišek. Podle ochránců zvířat jsou tato zvířata držena v nevyhovujících podmínkách a jsou krutě zabíjena elektrickým proudem či udušením ve výfukových plynech.

Lucie Moravcová ze Svobody zvířat říká: "Děkujeme senátorům a senátorkám, že nás přiblížili dál k zákazu chovu tzv. kožešinových zvířat. Jsme rádi, že stejně jako veřejnost, i oni považují zabíjení zvířat jen kvůli módním doplňkům za neetické a zastaralé. Věříme, že je to výsledkem vývoje hodnot v celé Evropě, že se společnost stává více uvědomělou ! a ohleduplnou k těm, kteří se sami nemohou bránit. Z dnešního rozhodnutí máme obrovskou radost. Přijetí zákona zakazujícího chov tzv. kožešinových zvířat je historický milník v ochraně zvířat u nás. Naše společnost se shodla na tom, že zvířata jsou nejen bytosti pociťující utrpení a bolest, ale že mají i právo na svůj život, který má hodnotu sám o sobě, a že toto právo je nadřazené naší potřebě zbytečné módy."

Schválení zákazu chovu tzv. kožešinových zvířat Parlamentem je v souladu s veřejným míněním české společnosti. Podle průzkumu veřejného mínění, který na jaře letošního roku provedla agentura Focus, totiž se zákonem rušící kožešinové farmy souhlasí 83 % obyvatel ČR. Navíc zákazem kožešinových farem se Česká republika postaví po boku dalších 13 evropských zemí, které již zákazy či různá legislativní omezení chovu tzv. kožešinových zvířat schválily.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů