Úterý, 19. března 2024

Expozice zaměřená na ochranu mořských želv v Zoo Ostrava

Expozice zaměřená na ochranu mořských želv v Zoo Ostrava

V ostravské zoologické zahradě byla otevřena nová expozice zaměřená na ochranu mořských želv. Návštěvníci v ní najdou nejen informační tabule, ale i exponáty zabavené při kontrolách na letišti. Otevírání expozice se za ČIŽP účastnila Pavla Říhová, vedoucí oddělení mezinárodní ochrany biodiverzity a CITES.

Součástí expozice je i několik preparátů mořských želv, které jsou chráněny mezinárodní úmluvou CITES a lidem je zabavili celníci při příjezdu do České republiky. Preparát karety obrovské byl nalezen na letišti v Ruzyni v kufru vietnamského občana, který tvrdil, že ho koupil v obchodě jako suvenýr a účtenku ztratil. Kareta pravá byla do ČR pašována z Malajsie ukrytá v kufru se špinavým prádlem. Odhalil ji rentgen na letišti. Majitel rovněž tvrdil, že preparát koupil na trhu jako suvenýr. Vycpanou karetu obrovskou si nelegálně dovezl i český občan z Indonésie, rovněž bez jakýchkoli povolení. Tvrdil, že jde o dar od obchodních přátel z Jakarty. Želva byla zabavena a případ byl řešen v trestním řízení a nakonec skončil až u Nejvyššího soudu, který muže uznal vinným.

Pavla Říhová z České inspekce životního prostředí připomněla, že pokud si někdo veze v kufru obdobný suvenýr, může se dostat do značných problémů. "Trošku lze pochybovat, že je to nádherná dekorace. Na rentgenu je to celkem dobře vidět, a protože to patří mezi druhy ohrožené vyhubením, tak je to i trestný čin a pak má ten člověk docela problémy," uvedla Říhová. Připomněla, že lidé vozí například i náramky a další výrobky z želvoviny.

(čtk, čižp)

Foto: ZOO Ostrava

vyzaduji

vyzaduji

vyzaduji

vyzaduji

vyzaduji

vyzaduji

vyzaduji

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů