Úterý, 19. března 2024

MŽP zrušilo rozhodnutí o výjimce pro obnovu těžby na Tlustci

MŽP zrušilo rozhodnutí o výjimce pro obnovu těžby na Tlustci

Krajský úřad v Liberci se musí znovu zabývat udělením výjimky z ochrany zvlášť chráněných živočichů a rostlin, která je potřeba pro obnovu těžby čediče na kopci Tlustec na Českolipsku. Odpůrci těžby opět uspěli s odvoláním u ministerstva pro životní prostředí (MŽP), které souhlasné rozhodnutí kraje zrušilo a případ vrátilo k novému projednání. ČTK o tom dnes informoval předseda Sdružení na záchranu kopce Tlustec Tomáš Řízek. Sdružení bylo jedním z účastníků řízení. Proti výjimce se odvolalo stejně jako obec Velký Valtinov a ze spolků ještě českolipské pobočky Hnutí Duha a STUŽ.

Mluvčí ministerstva Dominika Pospíšilová dnes potvrdila, že rozhodnutí zrušili, protože jej považují za nezákonné. "Kraj v něm nezdůvodnil, proč některé podklady pro rozhodování upřednostnil a jinými se naopak dostatečně nezabýval," řekla ČTK. Krajský úřad podle ní také nevysvětlil a v souladu se zákonem nezdůvodnil, proč upřednostňuje veřejný zájem na využívání nerostného bohatství před ochranou vzácné přírody. "Navíc ani přezkoumatelně nezhodnotil, zda povolovaná těžba neohrozí zachování stávajícího příznivého stavu zvláště chráněných druhů," dodala.

Podle mluvčí Libereckého kraje Markéty Žitné zatím krajský odbor životního prostředí rozhodnutí MŽP nedostal, bude ho ale respektovat. "Prvoinstanční orgán je rozhodnutím nadřízeného orgánu vázán," dodala.

Tlustec patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. Spor o obnovení těžby se táhne několik let. Krajský úřad od roku 2012 výjimku povolil už třikrát, naposledy letos. Odpůrci těžby ale pokaždé s odvoláním k MŽP uspěli. "Sdružení na záchranu kopce Tlustec je přesvědčeno, že střety v území jsou tak velké, negativní vlivy tak prokázané, že jediné uspokojivé řešení pro Tlustec i přilehlé okolí, je řešení odpisem zásob suroviny," uvedl Řízek. Podle něj se o odpis zásob snažili opakovaně, zatím ale pokaždé neúspěšně.

Obnovení těžby se brání lidé z Brniště, Postřelné i Luhova, plány se nelíbí ani obyvatelům z nedalekého Velkého Valtinova. Podporu obcím v minulosti vyjadřovali i krajští politici, kteří ale rozhodnutí úředníků nemohou ovlivnit, je to mimo jejich pravomoc. Podle krajského radního pro životní prostředí Jiřího Löffelmanna (Starostové) zůstává jejich stanovisko stejné. "Zásadní je dohoda vlastníka s dotčenými obcemi," řekl dnes ČTK.

Na Tlustci se čedič těžil od 70. let 20. století, protesty proti těžbě začaly v roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron. Lidé z okolí si stěžovali na vysokou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které ničily jejich domy. Těžbu čediče o čtyři roky později zastavilo MŽP. V letech 2003 a 2004 byla těžba kamene krátce obnovena, pak se ale definitivně zastavila. O obnovu těžby už několik let usiluje firma Kamenolom Brniště. Firma plánuje, že v případě obnovení těžby v prvních letech zaměstná kolem 20 lidí a do budoucna až dvojnásobek. Těžba spojená s rekultivací lomu je naplánována na 20 až 30 let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů