Úterý, 19. března 2024

12 tipů na snížení odpadu 1. díl

Odpady jsou palčivé téma, se kterým se potýkáme v každodenním životě, a s každým dnem získává tato problematika na vážnosti...

12 tipů na snížení odpadu 1. díl

I z tohoto důvodu se ve světě rozmáhá trend směřující k nulovému odpadu. Jakkoliv zní tato představa ambiciózně, není zase tak obtížné se k ní alespoň přiblížit. V praxi to znamená jediné. Změnit vnímání odpadů z materiálů, kterých se potřebujeme co nejelegantněji a nejlevněji zbavit, na zdroje. Tak mohou být materiály recyklovány a dlouhodobě je snižována spotřeba primárních zdrojů. Pojďme se ale podívat na téma, které vzniku odpadů předchází - tedy na cesty, jak snižovat vlastní produkci odpadů v domácnosti. Na toto téma jsme diskutovali s autorky blogu Czech Zero Waste, což je první český blog o životě s nulovým odpadem.

Kterým odpadům se skutečně nedá vyhnout?

Samozřejmě si uvědomujeme, že zero waste, tedy nulový odpad, je trošku vysoký cíl. Bereme to spíš jako ideál, kterého se snažíme dosáhnout. Někteří říkají, že je to utopie, protože i ty věci, které si nakoupíme bez obalu, se přece musely do bezobalového obchodu nějak dostat. Toho jsme si vědomy, spousta odpadů vzniká před tím, než si zboží vůbec můžeme koupit. Při výrobě, při přepravě. To jsou odpady, kterým se vlastním snažením asi nevyhneme.

Jak vypadá den slavné zero waste blogerky?

Asi jako každý jiný. Jen s tím rozdílem, že nemusím vynášet koš.

Máte vlastní vizi proměny odpadového hospodářství?

Bylo by skvělé, kdyby se změnil celý systém výroby. Nejlepším řešením odpadů je jim předcházet. Máme na mysli hlavně design výrobků, aby se dělaly tak, aby vydržely co nejdéle, a po tom, co doslouží, aby se daly jednoduše zpracovat na další, stejně kvalitní výrobky. K tomu patří i sen, že každý obchod s potravinami bude fungovat tak, jak fungují ty bezobalové.

Jana Karasová, Helena Škrdlíková a Michaela Ondráčková (Zdroj: Facebook Czech Zero Waste)

Život bez odpadu je tak trochu výzva, ale zvládáte to perfektně. Mohly byste čtenářům dát několik tipů na to, jak žít s menším množstvím odpadu?

  1. Plánujte

Pokud chcete snížit svůj odpad, plánujte. Pokud si naplánujete nákup potravin, nezkazí se vám v ledničce ty tři sýry, co jste koupili ve slevě. Pokud si pořádně promyslíte nákup všeho ostatního od bot a oblečení po rychlovarnou konvici, nenecháte se strhnout slevami a líbivými marketingovými slogany a nakoupíte opravdu jen to, co potřebujete. A o tom, nakolik to prospěje vaší peněžence, ani nemluvme.

  1. Vždy připraven

I sebelepší plánování může člověka překvapit nepřipraveného. Noste s sebou v kabelce pořád síťovku a nějaký látkový pytlík na spontánní nákupy. Nebudete si tak muset pokaždé kupovat novou igelitovou tašku a doma se vám pak nebudou válet stovky mikrotenových sáčků. Pokud máte rádi rychlé občerstvení, nezapomeňte s sebou krabičku a příbor - taková hezká krabička a vidlička dodá šmrnc i obyčejným hranolkům z bufetu na rohu.

  1. Vyhněte se balené vodě

Odpad hodně snížíte, pokud se vyhnete produktům na jedno použití. Mluvíme hlavně o balené vodě v PET lahvích, která nejenom, že není zdravější, ale zanechává za sebou tuny plastového odpadu. Kohoutková je stejně lepší, protože podléhá pravidelným kontrolám, navíc má tu správnou teplotu a je vždy čerstvá. A pokud máte rádi sladké nápoje, vsaďte na domácí sirupy nebo alespoň ty ve skle. A buďte připraveni - mějte s sebou vždy láhev na vodu, kterou lehce doplníte. Nejenomže omezíte odpad, ale také hodně ušetříte.

  • Nakupujte bez obalu nebo ve velkém

Velká část odpadů, které nám končí v koši, jsou obaly od jídla. Můžete se jim vyhnout tak, že nakoupíte tzv. bez obalu. (Mapa bezobalových obchodů tady.) Pokud máte štěstí a ve vašem okolí se nějaký takový obchod nachází, máte vyhráno. Pokud takové štěstí nemáte, nezoufejte. Spoustě obalů se dá předejít i v běžném supermarketu. Na nákup pečiva, ovoce a zeleniny můžete použít vlastní látkové pytlíčky, a než nějaké seženete, můžete dopoužívat sáčky, které máte z minulých nákupů. Trvanlivé potraviny můžete nakoupit ve větším balení (tedy ve výsledku s menším počtem obalů) nebo se domluvit s kamarády a potraviny nakupovat ve velkém přímo od dodavatelů a následně si je rozdělit. Existuje také bezobalový eshop a některé bezobalové obchody nabízí rozvoz. Věci, které bez obalu neseženete, zkuste kupovat v recyklovatelných obalech (nezapomeňte je pak vytřídit do správného koše).

  1. Objevte krásu slow fashion

Znáte to, sezónní slevy, akce a už si nesete domů tři trička, která jste si ani nezkusili, protože prostě byla tak levná a nemohli jste je tam nechat. A pak vám leží ve skříni, nikdy je nenosíte a za pár let je vyhodíte či pošlete dál. Tady mluvíme o fast fashion (rychlé módě), která vytváří víc odpadu, než se na první pohled může zdát. Vyhněte se impulzivním nákupům (plánujte), nebojte se bazarů(vyzkoušet můžete třeba web Vinted) a pošlete dál oblečení, které už nenosíte. To, co by už nikdo nechtěl, zaneste do kontejneru na textil. Existuje jich více druhů, některé berou jen hezké, ještě nositelné oblečení, jiné zpracují dál i nenositelné "hadry". Proto pečlivě sledujte informace na kontejnerech.

  1. Krabička a ubrousek na zabalení svačiny

Když už jste vynaložili všechnu tu snahu při nakupování bez obalu, nekažte to při vaření, skladování a třeba nošení svačiny. Nemusíte balit každý rohlík do papírového ubrousku a následně sáčku. Skvěle vystačí obyčejná krabička na svačinu, a pokud potřebujete něco zabalit, místo potravinové fólie či alobalu můžete použít povoskovaný ubrousek. Návod na jeho výrobu si můžete přečíst tady.

Pokračování příště

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů