Úterý, 19. března 2024

V New Yorku odstartovalo politické forum na vysoké úrovni o plnění cílů udržitelného rozvoje

Z politického fóra na vysoké úrovni, které bylo v pondělí 17. července zahájeno v sídle OSN v New Yorku... 

V New Yorku odstartovalo politické forum na vysoké úrovni o plnění cílů udržitelného rozvoje

V úvodni sekci byly významně vyzdvihnuty témata týkající se společenské zodpovědnosti za boj s chudobou s důrazem nenechat nikoho pozadu (z anglického výrazu "Leave no one behind"). Agenda 2030 se díky aktivní činnosti Úřadu vlády ČR stala aktuálním i v České republice a v současnosti je na pořadu dne její dostatečná propagace a podpora klíčových aktérů.

Ačkoliv je boj s chudobou tématem posledních desetiletí, ani v 21. století není dořešeno. Naopak, boj s nedostatkem přírodních zdrojů souvisejících se zajištěním základních podmínek pro přežití, se stává jednou z největších výzev zejména díky neustále se zvyšujícím důsledkům klimatické změny, o jejíž existenci již není možné pochybovat.

Jeffrey Sachs, světový ekonom a profesor, který v rámci udělování Cen SDG's (prestižního ocenění za naplňování cílů udržitelného rozvoje, které se uskutečnily v minulém měsíci v České republice) vystoupil i na Karlově Univerzitě v Praze, opět v úvodní sekci fora významně zmínil potřebu přesunout se k odklonu od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům. Stěžejní část svého projevu věnoval vyzvdvišení tématu bohatství, které společnost v současné době má a které by již nyní mohlo zahájit účinný boj s překážkami, jež nám brání naplňová cílů udržitelného rozvoje a boji s chudovou. Jen 2043 nejbohatších lidí planety mezi sebou dělí 7.7 bilionů dolarů. Výstup je jediný - jsme v době, kdy kumulujeme neuvěřitelné množství bohatství, které je však mezi vlastníky rozmístěno takovým způsobem, že nerovnosti mezi populací jsou největší v historii země.

Udržitelné nakládání s půdou jako mezisektorový problém

Nakládání s půdou zcela neudržitelným zpsůobem se stalo globálním trendem, který se dotýká téměř každé země bez výjimek. Ztráta biodiverzity půdy, vody, snižování zalesnění a související půdní eroze přináší dosud nepředpokládané a dramatické změny ohrožující kompletnost ekosystémů.

Jeffrey také vymezil akční kroky, které považuje nejen za funkční v boji za udržitlenou budoucnost. Jsou jimi:

  • Boj proti korupci a silnému lobby společností, jejichž hlavní byznys souvisí s těžbou ropy, uhlí a zemního plynu. Do roku 2050 bychom se měli odprostit od fosilních paliv a přejít k obnovitelným zdrojům energie.
  • Investice do životního prostředí, společnosti a vládní stability.
  • Zapojení nejbohatších lidí světa do boje s chudobou a dalšími cíli. Za zcela nesprávné považuje fungování daňových rájů, které blokují finance, jež by se mohly stát investičním prostředkem pro naplnění cílů.
  • Zelená ekonomika a pracovní místa, které vytvoří, včetně míst souvisejích se vzděláváním a zdravotní péčí označil za ty, které by měly nahradit zaměstnání, jež lidem poskytuje zaměstnání přímo související s výrobou zbraní. Tedy oblastí, které se stala aktuální s rostoucím počtem válečných konfliktů a teroristických útoků.
  • Zpracování technologických "roadmaps" (znalostní databáze dostupných technologií), které by mohly být dostupné celosvětově a to včetně výstupů výzkumu. Jedině otevřená data a dostatek informací o ověřených správně fungujících technologiích, dle jeho názoru, mohou urychlit celý proces.
  • Výzvou vlád je zejména spolupráce, transparentnost, férovost, upřímnost a prosazování společensky odpovědných rozhodování.

V závěru uvedl, že firmy, které staví svoje podnikání na destrukci planety, ničí nejen svoje budoucí příjmy, ale celý svůj vlastní byznys. V rétorice řeči potvrdil výzvy a problémy, o které se podělil již v červnu v Praze.

Další řečník, kterým byla tentokrát češka Marie Chatardová zvýraznila potřebu alokace potřebné investice pro rozvoj infrastruktury vedoucí k naplňování Cílů udržitelného rozvoje. Stálá představitelka ČR při OSN zdůraznila význam sběru, monitoringu a zejména evaluace dat souvisejících například i se vzděláním a zdravotní péčí žen a dívek po celé planetě.

Zvučným tématem politického fora je klimatická změna, která souvisí i s migrací obyvatelstva odcházejících z oblastí postižených válečnými konflikty. Ty jsou často spojeny s nadměrnou těžbou fosilních paliv a následné vyplenění původní krajiny, změnou infrastruktury, příležitostí pro zajištění živobytí a v neposlední řadě s nedostatkem vzdělání a zdravotní péče zejména pro ženy. Klišé, které říká, že vše se vším souvisí, se zde potvrzuje v každém proslovu řečníků ze všech koutů světa.

Závěrem, avšak v neposlední řadě, je nutné zvýraznit téma robotizace a třetí průmyslové revoluce, kteřá přichází s nepředpokládatelným rozvojem IT a nanotechnologií. Oblast technologií, které často nahrazují lidksou práci jsou natolik dynamické, že v brzké době můžeme očekávat významné změny zaměstnanosti, přístupu k informacím i rychlosti rozvoje. Věřme tedy, že udržitelným směrem.

Součástí fora je i prezentace plnění cílů jednotlivými státy. Letos prezentovat bude i Česká republika v zasoupení místopředsedy vlády a ministra životního prostředí, Richarda Brabce, Robina Dufka, zástupce firmy JRK BioWaste Management a Taťána Gregor Brzobohatá, která zastupuje svoji organizaci Krása pomoci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů