Úterý, 19. března 2024

Prodražuje se, a proto končí - investor zastavuje výstavbu jaderné elektrárny Summer v USA

Prodražuje se, a proto končí - investor zastavuje výstavbu jaderné elektrárny Summer v USA

Hlavní investor jaderné elektrárny Summer v Jižní Karolíně, společnost Scana, se rozhodla ukončit výstavbu obou připravovaných bloků. Důvodem je neustálé prodražování výstavby reaktorů. Společnost už do ní vložila 9 miliard dolarů, ale aktuálně dvojnásobné zdražení oproti rozpočtu vedlo k rozhodnutí v riskantním projektu nepokračovat. Podle původních odhadů měly dva reaktory AP1000 dodávané společností Westinghouse stát 11 miliard dolarů, poslední odhady se vyšplhaly na 22,9 miliardy.

Projekt elektrárny Summer společně s výstavbou dvou stejných reaktorů v elektrárně Vogtle ve státě Georgia zapříčinil bankrot společnosti Westinghouse. Ta se na základě uzavřených smluv ocitla v situaci, kdy by za dokončení prodražených reaktorů musela utratit miliardy dolarů, které by ji nikdo nezaplatil. V případě jednostranného odstoupení od smluv by firma musela zaplatit miliardové penále. Rozhodnutí o bankrotu padlo, protože vedení Westinghouse si nemohlo dovolit ani jednu z uvedených variant.

Karel Polanecký z Hnutí DUHA řekl:
,,Rozhodnutí o ukončení výstavby reaktorů v elektrárně Summer není překvapující. Od březnového bankrotu Westinghouse byla tato varianta na stole. Rozhodně jde o poučný příběh nejen pro soukromé investory, ale také například pro českou vládu, které Westinghouse svůj reaktor stále nabízí. Reaktory AP1000 měly dokázat, že Westinghouse dokáže dodržet rozpočet i harmonogram velkého projektu. Výsledek mluví sám za sebe."
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů