Úterý, 19. března 2024

Zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat byl definitivně přijat!

Zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat byl definitivně přijat!

Prezident republiky Miloš Zeman dnes 1. 8. 2017 podepsal novelu zákona na ochranu zvířat, která zakazuje chov tzv. kožešinových zvířat v ČR. Podpisem prezidenta byla novela definitivně přijata. Platnou, tj. součástí našeho právního řádu, se stane dnem vyhlášení, tedy vydáním ve sbírce zákonů, což by mělo být provedeno nejpozději do 30 dnů od doručení přijatého zákona ministerstvu. Účinnosti novela nabude prvním dnem druhého kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení.


Přijatá novela zakazuje chov tzv. kožešinových zvířat v ČR od 31. ledna 2019 a počítá s kompenzacemi pro chovatele na splacení dlouhodobých závazků. Ačkoli diskuse o zákazu kožešinových farem byly v Poslanecké sněmovně i v Senátu velmi bouřlivé, novela nakonec prošla bez větších obtíží v červnu Poslaneckou sněmovnou (132 pro x 9 proti) a v červenci pak Senátem (39 pro x 3 proti). Přitom v obou případech byly na stole i pozměňovací návrhy, které např. navrhovaly pro farmy pouhé zavedení certifikátu Welfur, nebo prodlužovaly přechodné období existence farem a výrazně navyšovaly kompenzace pro chovatele.

Novela bude mít dopad na 9 českých farem, na kterých se chovají norci a lišky. Jedná se celkem o cca 20 000 zvířat. Podle ochránců zvířat jsou tato zvířata držena v nevyhovujících podmínkách a jsou krutě zabíjena elektrickým proudem či udušením výfukovými plyny. Přijetí novely zakazující chov tzv. kožešinových zvířat Parlamentem je navíc v souladu s míněním české společnosti! , neboť podle průzkumu veřejného mínění, který na jaře letošního roku provedla agentura Focus, souhlasí se zákonem rušící kožešinové farmy 83 % obyvatel ČR.

Přitom negativní pohled na chov zvířat pouze či převážně za účelem získání kožešiny nemá jen česká společnost, ale jde o celoevropský trend. Přijetím této novely se Česká republika zařadila po boku dalších 12 evropských zemí, které podobné zákazy či výrazná omezení chovu již přijaly.

Pro organizaci Svoboda zvířat je přijetí novely obrovským zadostiučiněním, neboť pro ni jde o vyvrcholení 18 letého úsilí od doby, kdy kampaň za zákaz kožešinových farem v ČR spustila.

Historii projednávání novely v poslanecké sněmovně naleznete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů