Úterý, 19. března 2024

Životní prostředí dostane na příští rok přidáno 210 mil. Kč

Životní prostředí dostane na příští rok přidáno 210 mil. Kč

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) včera dojednal s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO) navýšení rozpočtu MŽP na příští rok o 210 milionů korun. Brabec to řekl novinářům po jednání, na které přišel s požadavkem na 280 milionů korun.
Podle Brabce je výsledkem jednání rozumný kompromis. O chybějících 70 milionů korun se zkrátí investiční nebo provozní náklady podřízených organizací, jako je Český hydrometeorologický ústav nebo Česká inspekce životního prostředí.

Přidané peníze chce ministr využít hlavně na dotační program péče o krajinu. V něm jsou podle něj tisíce malých projektů, například na ruční kosení vzácných luk. Další peníze použije jako kompenzace pro státní podniky nebo i zemědělce, kterým je hospodářská újma kvůli ochraně přírody hrazena státem. Například státní podnik Lesy ČR chce podle dřívějších informací roční náhradu újmy zhruba 72,5 milionu korun, další peníze chodí Vojenským lesům a statkům.

Brabec dodal, že ministerstvu celkový meziroční propad rozpočtu MŽP o zhruba čtyři miliardy korun na 13,1 miliardy nevadí, protože se budou moci peníze operativně navýšit při čerpání evropských fondů.

Před ministrem Brabcem jednal dnes s Pilným ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD), který přišel s požadavkem na navýšení rozpočtu zdravotnictví na příští rok o 3,708 miliardy korun proti prvnímu návrhu. Ministr Ludvík požadavky snížil na dvě miliardy korun, částka ale ještě není dohodnutá.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů