Úterý, 19. března 2024

Praze chce rozšiřovat zeleň, v plánu jsou nové parky i lesy

Praze chce rozšiřovat zeleň, v plánu jsou nové parky i lesy

Hlavní město chce postupně rozšiřovat zelené plochy, ať už v podobě nových lesů nebo parkové zeleně. Vyplývá to z informací magistrátu a Institutu plánování a rozvoje (IPR). Nyní vzniká jeden nový les. Připravovaný nový územní plán počítá s kultivací neupravených a nevyužitých ploch zeleně a vznikem více než dvou stovek nových parků. Lesy, parky či zahrady tvoří nyní zhruba pětinu rozlohy Prahy, v posledních letech magistrát založil dva nové parky a zalesnil 42,4 hektaru původně zemědělské půdy.

Praha patří mezi nejzelenější evropské metropole, podle urbanistů z IPR však trpí nedostatkem udržované zeleně. Velkou část zelených ploch tvoří takzvaná městská džungle, tedy nevyužité plochy zarostlé křovisky a plevelem. Část z nich by se podle připravovaného územního plánu, který by měl být hotov v roce 2022, měla změnit na parkové plochy. Nových parků by mělo vzniknout 207, zkultivovat by se měla zeleň například v lokalitě Trojmezí, u meandru Vltavy v Holešovicích či na Bohdalci.

Na části plánované nové zeleně už se pracuje. Magistrát například zatravnil Dívčí hrady, kde na ploše 62 hektarů na podzim vysadí další zeleň. Na nových pastvinách by tu měli za dva roky žít koně Převalského z trojské zoo. Rozšiřuje se také park U Čeňku na Černém Mostě, který by měl v příštím roce měl pohltit přilehlé pole. Za poslední tři roky v Praze vznikly dva nové parky - U Čeňku a Maxe van der Stoela. Další menší parky založily městské části, několik jich otevřela například Praha 9.

Parky, zahrady a veřejná zeleň v hlavní městě zabírají podle magistrátu 4465 hektarů, dalších zhruba 5000 hektarů tvoří lesy, z toho 2900 hektarů je v majetku Prahy. I lesy hodlá město dále rozšiřovat. Součástí letošních jarních výsadeb bylo založení nového lesa V Panenkách mezi Běchovicemi a Koloději. Loni začali lesníci u Dubče vysazovat další nový les s názvem Robotka a v příštích letech mají začít růst lesy Arborka a Na Musile. Za poslední tři roky se podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana zalesnilo 42,4 hektaru původně zemědělské půdy a vznikly lesy U remízku, Blatov a Třešňovka.

O lesy a významné parky se v Praze stará městská firma Lesy hlavního města, jejímž vlastníkem a zřizovatelem je hlavní město. Stará se o 2900 hektarů lesů a významné parky, jako jsou Stromovka, Petřín, Vítkov, Letná či obora Hvězda. V péči mají také větší stromové aleje v ulicích, 230 kilometrů vodních toků a 130 vodních nádrží.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů