Úterý, 19. března 2024

V plzeňské firmě uniklo 300 litrů nebezpečné kapaliny, bez zranění

V plzeňské firmě uniklo 300 litrů nebezpečné kapaliny, bez zranění

V objektu firmy HP-Pelzer v plzeňské okrajové části Radčice dnes uniklo 300 litrů nebezpečné kapaliny. Nikdo není zraněn. Všichni pracovníci se evakuovali včas sami. Nikdo se látkou nepotřísnil, ani nenadýchal výparů, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková.

"V technologické místnosti uniklo asi 300 litrů kapaliny Dimethyl-amino-propyl-amin. Jde o velmi nebezpečnou látku, je toxická, hořlavá, výbušná a dráždí oči i kůži," uvedla. Látka podle mluvčí unikla pouze v objektu, není ohrožen nikdo ze zaměstnanců, ani životní prostředí v okolí firmy.

Hasiči zasahovali v protichemických oblecích a dýchací technice. Uniklou kapalinu zasypávali sorbentem a jímali do speciálních nádob. Ty si převezme firma, která zajistí ekologickou likvidaci. "Zásah potrvá ještě několik hodin," uvedla mluvčí.

Událost byla nahlášená v 08:15. Hasiči okamžitě vyhlásili poplach na plzeňských stanicích Střed a Košutka a v chemické laboratoři Třemošná. Posléze je doplnili hasiči z Nýřan, aby bylo zajištěno střídání zasahujících, dodala Jakoubková.

HP-Pelzer je dodavatel automobilek. Vyrábí textilní obložení, interiérové koberce, izolačních materiály, obložení zavazadlového prostoru a další akustické i tepelné izolace.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů