Úterý, 19. března 2024

Kde se letos narodila vlčata? To zjistí Vlčí a Rysí hlídky

Kde se letos narodila vlčata? To zjistí Vlčí a Rysí hlídky

Důkazy o dalším rozmnožování vlků v Podbezdězí, na Broumovsku, v Krušných horách, ale i v dalších částech České republiky hledá Hnutí DUHA s pomocí dobrovolníků Vlčích hlídek a ve spolupráci se zoology správ chráněných krajinných oblastí. V září se k nim mohou přidat účastníci víkendových úvodních školení zaměřených na ochranu a monitoring velkých šelem. Zájemci o účast na školení se mohou již nyní registrovat na webových stránkách www.selmy.cz.

Zářijová školení [1] tak zahájí v pořadí již osmnáctou sezonu Vlčích a Rysích hlídek, které chrání velké šelmy v našich lesích a mapují jejich výskyt. Hnutí DUHA letos zorganizuje 6 těchto školení. Pro nové zájemce o účast v hlídkách budou připravené informace ze života velkých šelem, základní poznatky k terénnímu monitoringu či přednášky českých i zahraničních odborníků z Hnutí DUHA, Správ chráněných krajinných oblastí nebo dalších odborných institucí zabývajících se velkými šelmami.
Odborníci na monitoring velkých šelem z Hnutí DUHA provedou nováčky také praktickou částí školení přímo v terénu. Ti si tak nově nabyté poznatky o životě velkých šelem a jejich monitoringu mohou ihned ověřit v praxi. Program víkendových odborných školení bude dále doplněn promítáním tematických dokumentárních filmů i záběrů z fotopastí, které zachycují život velkých šelem v jejich přirozeném prostředí.
Získané znalosti noví dobrovolníci budou moci dále uplatňovat zejména v zimním období, kdy Hnutí DUHA každý víkend organizuje několik akcí zaměřených na monitoring a ochranu velkých šelem. Dobrovolníci při pravidelném procházení terénu zaznamenávají nalezené pobytové znaky velkých šelem (např. stopy, trus), odebírají vzorky pro DNA a potravní analýzy, ale také na vhodná místa umisťují fotopasti. Kromě pobytových znaků velkých šelem dále zaznamenávají údaje o přítomnosti dalších chráněných druhů, například vydry říční, tetřeva hlušce nebo jeřábka lesního.
Důležitou náplní práce Vlčích a Rysích hlídek je i osvěta a šíření objektivních informací o velkých šelmách mezi místními obyvateli, turisty, chovateli hospodářských zvířat, lesníky a myslivci. Právě tolerance těchto skupin obyvatel k přítomnosti velkých šelem je velmi důležitá pro jejich přežití u nás.
Vlčí a Rysí hlídky také fungují jako prevence pytláctví, kdy svou přítomností v terénu odrazují potenciální lovce. Členové hlídek se vydávají do míst, ve kterých jsou velké šelmy v ohrožení, pátrají po známkách pytláctví a upozorňují na přítomnost masitých újedí, u nichž existuje velké riziko nelegálního zástřelu velké šelmy.
Poznatky z terénu zdokumentované dobrovolníky Vlčích a Rysích hlídek Hnutí DUHA pravidelně zveřejňuje na stránkách Šelmy.cz. Získané údaje o životě velkých šelem jsou dále využívány nejen k osvětě veřejnosti, ale slouží i jako podklady pro práce odborných institucí. Pracovníci Hnutí DUHA pravidelně publikují výsledky monitoringu společně s univerzitními vědci v českých i zahraničních odborných časopisech.
Podle posledních odhadů ze zimy žijí v České Republice minimálně tři smečky (v Podbezdězí, na Broumovsku, v Krušných horách), jeden vlčí pár na Šumavě a samostatně se pohybující vlci v Beskydech a v Bílých Karpatech. Experti dále odhadují, že v širším okolí Šumavy a Pošumaví (včetně navazujících oblastí v Německu a Rakousku) má domov 60-80 dospělých rysů; zhruba deset velkých kočkovitých šelem se pohybuje v Beskydech a Javorníkách. Medvěd se vyskytuje hlavně na moravsko-slovenském pomezí v Javorníkách.
V letošním roce zaznamenali fotopasti Hnutí DUHA a Agentury ochrany přírody a krajiny hned několik zajímavých záběrů. Mezi ty nejzajímavější určitě patří videozáznam kočky divoké v Pošumaví, další rozmnožování vlčí smečky na Dokesku nebo také důkazy o přítomnosti vlka v Krušných horách.
Pro zájemce o účast na některém z nadcházejících úvodních odborných školení právě spouštíme přihlašování. Přihlášky na jednotlivá školení jsou dostupné na stránkách Šelmy.cz.
Josefa Volfová, koordinátorka Rysích hlídek na Šumavě a v Pošumaví, řekla:
,,Spolu s dobrovolníky Rysích hlídek chceme především v průběhu letošní zimy upřesnit informace o výskytu vlků na Šumavě a v Pošumaví. Čerstvé informace pocházejí z Národního parku Bavorský les, kde se v minulých dnech podařilo zachytit na fotopast vlčata. Naším úkolem již v příštích týdnech, ale i během následujícího podzimu a zimy bude ověřit přítomnost vlčat i na české straně Šumavy a přinést podrobnosti o jejich životě. Je potřeba připravit místní obyvatele na přítomnost vlčí smečky, která může výrazně pomoct při obnově šumavských lesů. I nadále se chceme soustředit také na monitoring okrajových částí populace rysa."
Jiří Beneš, koordinátor Vlčích hlídek, řekl:
,,Kromě oblastí, ve kterých letos pořádáme úvodní školení, se s Vlčími hlídkami zaměříme také na další území, ze kterých evidujeme sporadické záznamy o pohybu velkých šelem. Je to například širší oblast Jeseníků, odkud poslední dva roky přicházejí zprávy o pohybu vlka i rysa. Obdobně je tomu i v Jizerských horách."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů