Úterý, 19. března 2024

Žatec bude letos investovat do zlepšení odpadového hospodářství

Žatec bude letos investovat do zlepšení odpadového hospodářství

Město Žatec chce letos začít budovat nový sběrný dvůr. Na jeho výstavbu za 24,2 milionu korun získalo dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Ve městě přibudou i nové podzemní a polopodzemní kontejnery. Žatec chce do novinek v odpadovém hospodářství letos investovat přes 36 milionů korun, řekla ČTK starostka Zdeňka Hamousová (Volba pro město).

"Budeme budovat sběrný dvůr na novém pozemku, který město nabylo do majetku, za teplárnou v Perči. V rámci toho sběrného dvoru už tam bude větší komfort pro ty, kteří přijedou ukládat, protože kontejnery budou polozapuštěné. Bude tam váha, drobná technika a podobně. Počítáme, že na podzim se nám podaří udělat terénní úpravy," řekla Hamousová. Ke sběrnému dvoru vznikne i nová příjezdová cesta.

V současné době je v Žatci sběrný dvůr v Čeradické ulici. Město by ho chtělo i do budoucna zachovat, případně s pomocí dotací upravit jako sběrné místo.

Přes 9,5 milionu korun dá Žatec na pořízení sedmi podzemních kontejnerů a tří hnízd polopodzemních kontejnerů. Nenápadné nádoby na odpad využije zejména v památkové rezervaci. Nově se ve městě objeví také 11 kontejnerů se zabudovaným lisem, který je poháněný solární energií a vhozený odpad automaticky stlačuje. Tyto novinky doplní stovky standardních nadzemních kontejnerů na tříděný odpad a bioodpad.

Obyvatelé rodinných domků budou mít nově možnost pronajmout si od města kompostéry na biologický odpad. Město jich nakoupí 700 za 2,6 milionu korun.

Žatec tak získá moderní vybavení na likvidaci a třídění odpadu. Nyní město ročně zaplatí za svoz a likvidaci odpadu přes 20 milionů korun, z toho 12 milionů vybere od občanů. Zbývajících osm milionů doplácí z rozpočtu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů