Úterý, 19. března 2024

Podél plánované dostavby Pražského okruhu má vzniknout zelený pás

Podél plánované dostavby Pražského okruhu má vzniknout zelený pás

Podél plánovaného úseku Pražského okruhu mezi D1 a hradeckou dálnicí vzniknou zelené pásy. Mají zmírnit negativní dopady provozu aut na obyvatele žijící v okolí stavby. Vyplývá to z materiálu, který v úterý projednají pražští radní. Investorem vysazování zeleně by mělo být hlavní město. Samotnou silnici bude stavět stát prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Kdy stavba začne, zatím ale není jasné.

"Účelem jejich vymezení (pásů) je snaha zlepšit začlenění celé dopravní stavby do místní krajiny, obnovit v ní dnes téměř absentující prvky ekologicky stabilnější vegetace a v neposlední řadě též přispět k snazší přístupnosti a prostupnosti dotčeného prostoru," píše se v dokumentu.

Pásy mají také přispět ke zlepšení imisní a hlukové situace a rovněž vylepšit estetický vzhled krajiny. Zalesněné zelené pásy by měly být široké od 50 do 350 metrů. Celkově mají zabírat plochu o rozloze 277 hektarů. Na kolik vysazování vyjde materiál neuvádí.

Dostavbou Pražského okruhu se zabývá pracovní skupina složená mimo jiné ze zástupců města a ŘSD. Stát v minulosti vyřadil dostavbu 511 ze seznamu prioritních staveb. Okruh tak musí projít znovu řízením EIA, které posuzuje vliv stavby na životní prostředí.

Chybějící okruh způsobuje komplikace obyvatelům Prahy, například Jižního Města nebo Spořilova, kudy kamiony objíždějí nevybudovaný úsek okruhu.

Úsek 511 měří přes 12 kilometrů a jsou na něm plánovány čtyři mimoúrovňové křižovatky. Součástí stavby, která propojí obě dálnice, jsou rovněž dva tunely. Celý Pražský okruh měří asi 80 kilometrů, nyní je v provozu zhruba polovina.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů