Úterý, 19. března 2024

Vysoké Mýto zavede sběr a odprodej použitých předmětů od obyvatel

Vysoké Mýto zavede sběr a odprodej použitých předmětů od obyvatel

Lidé ve Vysokém Mýtě si budou moci za symbolickou cenu odkoupit předměty, které jiní občané odložili. Technické služby připravují systém zpětného využití použitých věcí z domácností. Cílem je snížit množství komunálního odpadu, řekla dnes novinářům Ivana Pokorná z Technických služeb.

"Občané si mohou zařídit chaty, chalupy, koupit chybějící hrneček do sbírky nebo zařídit pokoj v retro stylu. Sociálně slabí si takto mohou zařídit své bydlení," uvedla Pokorná. Podle ní bývá největší zájem o nábytek, jízdní kola, nádobí či vojenské předměty. Historicky zajímavé kousky si může převzít místní Regionální muzeum.

Lidé budou moci zatelefonovat na Technické služby, které si přijedou pro odloženou věc. Po případné opravě ji vystaví na internetu nebo umožní její prohlídku a odkoupení. Ceny by se měly pohybovat v řádu desetikorun. Již nyní se ve sběrném dvoře prodávají některé věci při bleších trzích. Utržené peníze poslouží pro úpravu městské zeleně.

Technické služby si na systém zpětného využití odložených věcí pořídí za milion korun malé svozové auto a skladovou dvougaráž, kde se budou dělat drobné opravy předmětů určených k prodeji. Bude tam rovněž šatstvo, police na vystavení předmětů, manipulační vozík a fotoaparát. Náklady přesáhnou milion korun bez DPH, na vybavení chce městská firma získat dotaci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů