Pátek, 29. března 2024

Lidé v Otrokovicích si stěžují na zápach, kontroluje to ČIŽP

Lidé v Otrokovicích si stěžují na zápach, kontroluje to ČIŽP

Lidé v Otrokovicích na Zlínsku si již déle stěžují na silný zápach v okolí sídliště Bahňák. Sepsali kvůli tomu také petici, požadují po Zlínském kraji, aby situaci vyšetřil. Původcem zápachu je podle obyvatel provoz společnosti MAT, která zpracovává surovinu z potravinářského průmyslu na moučku, jež je základem pro výrobu granulí pro domácí zvířata. Petici již podepsalo 500 lidí, řekl dnes ČTK starosta Otrokovic Jaroslav Budek (ČSSD). Vyjádření společnosti MAT se nepodařilo získat.

Radnice osmnáctitisícového města petici podporuje, starosta je také členem petičního výboru. Situací se již zabývá Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). "Případem se aktuálně intenzivně zabýváme. Nyní probíhá kontrola, která však ještě není ukončena, a proto v tuto chvíli nemůžeme sdělit více informací," řekla dnes ČTK mluvčí inspekce Jana Jandová.

Podle Jana Vandíka z tiskového oddělení Zlínského kraje úřad společně s ČIŽP dělal poslední kontrolu ve společnosti MAT 4. srpna. "Nebylo při ní zjištěno žádné porušení pracovního řádu," uvedl Vandík.

Lidé žijící v dané lokalitě si však stěžují, že mají kvůli zápachu problémy. "Citlivější osoby trápí přímé zdravotní problémy jako dávení, zvracení či migrény. Znemožnění větrání působí problémy také starším lidem a lidem postiženým kardiovaskulárními onemocněními. Situaci s obtěžujícím zápachem považujeme dále za neúnosnou," píše se v petici.

Vedení Otrokovic se zástupci společnosti již dříve jednalo, k žádným změnám však podle Budka poté nedošlo. "Je zajímavé, že jak jsme petici zveřejnili, najednou teď zápach ustal. Možná se konečně ve firmě začala situace řešit," uvedl Budek. Petice podle něj však pokračuje dál, lidé ji budou moci podepsat do 25. srpna. "Obracíme se na Krajský úřad Zlínského kraje, který vydal integrované povolení pro výše uvedený provoz, aby neprodleně zahájil šetření, zjistil důvody závadného a dlouhodobě obtěžujícího stavu, zahájil proces změny integrovaného povolení a v případě, nebude-li jiné řešení a budou-li k tomu zákonné důvody, provoz podniku ve spolupráci s ČIŽP dočasně nebo trvale zastavil," píše se v petici.

Podle Vandíka nebyl kraj dosud o petici oficiálně informován. "Po obdržení petice je krajský úřad připraven se setkat se zástupci petičního výboru a projednat s nimi jejich argumenty směřující proti zdroji zápachu, tedy firmě MAT, spol. s r.o., a následně pak přijmout opatření," uvedl Vandík.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů