Úterý, 19. března 2024

Fibropapilomatóza v ČR

Fibropapilomatóza v ČR

Na základě iniciativy Myslivecké komise Českomoravské myslivecké jednoty, z. s., uspořádalo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Státní veterinární správou a Krajským úřadem Kraje Vysočina dne 29. 6. 2017 v Jihlavě seminář na téma ,,FIBROPAPILOMATÓZA V POPULACI SRNČÍ ZVĚŘE", kterého se účastnili zástupci Odboru státní správy lesů, myslivosti a rybářství Ministerstva zemědělství, ústředí SVS, krajských veterinárních správ Kraje Vysočina, Jihomoravského kraje a Jihočeského kraje, dále pak zástupci orgánů státní správy myslivost a okresních mysliveckých spolků z nejvíce postižených oblastí.

V průběhu semináře postupně vystoupili se svými příspěvky MVDr. Tomáš Jarosil z ústředí SVS, Ing. Jiří Bartoš z Krajského úřadu Kraje Vysočina, Ing. Zdeněk Janoušek z Pardubického kraje, Ing. Ondřej Faltus (Myslivecká komise ČMMJ, z. s.), MVDr. Pavel Forejtek, CSc.(Středoevropský institut ekologie zvěře, o. p. s.), MVDr. Lubomír Nezbeda (KVS pro Jihočeský kraj). Příspěvek doc. MVDr. Karla Bukovjana, CSc. (VÚLHM, v. v. i.), který se nemohl účastnit, přednesl Ing. Jiří Kráčmera (MZe).

Přednášející popsali fibropapilomatózu ze svého úhlu pohledu, ale všichni se shodli v závěru, že proti tomuto onemocnění, které není sice smrtelné ani přenosné na člověka, neexistuje žádná účinná obrana, a proto je důležité přistoupit k zásadním změnám managementu srnčí zvěře, zvláště pak důslednému lovu srnčat a srn a snížení populační hustoty v nejvíce postižených oblastech. Zástupci MZe nabídli k využití ,,vzorové rozhodnutí" na umožnění lovu nemocných kusů i v době hájení a současně požádali zástupce ČMMJ, z.s., o přípravu návrhu postupu regulace nakažené zvěře cestou udělených výjimek bez rizika zneužití ze strany uživatelů honiteb pro účelový lov srnčí zvěře. Dále zazněly i informace o poživatelnosti zvěřiny z kusů postižených fibropapilomatózou.

Přílohy obsahují některé prezentace přednášejících.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů