Úterý, 19. března 2024

U Litvínova hoří skládka, hasiči mají oheň pod kontrolou

U Litvínova hoří skládka, hasiči mají oheň pod kontrolou

Na skládce Celio u Litvínova na Mostecku od pondělního večera hoří odpad. Hasiči mají požár pod kontrolou, řekl ČTK jejich krajský mluvčí Lukáš Marvan. Žádné škodlivé látky do ovzduší podle něj neunikly. Litvínov i Most obyvatelům doporučují omezit větrání.

Hasiči vyjeli k požáru krátce po 21:00. Hořela plocha o velikosti zhruba 100 krát 100 metrů. Původně zasahovalo 21 hasičských jednotek, po noční lokalizaci jich zůstává podle Marvana desítka. "Požár už je lokalizovaný. Byl velmi rozsáhlý, proto byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu," uvedl. Hasiči teď dohořívající odpad rozhrnují těžkou technikou a zasypávají zeminou.

Litvínovská radnice v noci upozorňovala obyvatele města, aby raději nevětrali. "Podle měření žádné škodliviny do vzduchu neunikly," řekl Marvan. Stejně radí lidem postupovat i mostecká radnice. "Doporučujeme Mostečanům, aby v této souvislosti omezili větrání. Požár je již pod kontrolou, probíhají dohašovací práce. Na místo byl vyslán speciální vůz, aby monitoroval množství škodlivin v ovzduší. V případě změny situace budeme občany informovat jak prostřednictvím našich médií, tak krizovými SMS," uvedl primátor Jan Paparega.

Požáry na litvínovské skládce nejsou výjimečné. Naposledy hořel odpad na obdobně velké ploše letos v březnu. Loni v září v areálu firmy hořela hala na zpracování odpadů. Škoda tehdy dosáhla desítek milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů