Pátek, 29. března 2024

V CHKO Ždárské vrchy vznikne díky dotaci EU dům přírody

V CHKO Ždárské vrchy vznikne díky dotaci EU dům přírody

Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy bude mít díky evropské dotaci dům přírody, jenž návštěvníkům přibliží zajímavosti a vývoj krajiny v minulých staletích. Vznikne úpravami usedlosti ve vsi Krátká u Sněžného, práce by měly začít příští rok. ČTK to dnes řekl ředitel Správy CHKO Žďárské vrchy Václav Hlaváč. Jde o projekt v hodnotě kolem 37 milionů korun, který uspěl v operačním programu Životní prostředí.

"Teď se můžeme pustit do výběrových řízení a přípravy celé stavby," řekl Hlaváč. Realizace zřejmě potrvá nejméně dva roky. "Návštěvnické infrastruktuře se snažíme v posledních letech věnovat docela velkou pozornost, protože návštěvníků ve Žďárských vrších přibývá a je potřeba jim poskytnout informace," vysvětlil Hlaváč. Dům přírody by měl turistům přiblížit atraktivní lokality a zároveň jim vysvětlit, proč je některá místa v CHKO potřeba udržet jako klidová.

V Krátké, která je vesnickou památkovou rezervací a zároveň díky své poloze v atraktivní části Ždárských vrchů dobrým výchozím bodem pro výlety, patří Správě CHKO dvě stavení. Na dům přírody bude rekonstruován statek s číslem popisným dvě, ve druhém domě by měly být doprovodné služby.

Vznik domu přírody Žďárských vrchů je součástí dlouhodobého projektu Agentury ochrany přírody a krajiny ČR s cílem vytvořit moderní návštěvnická střediska ve zvláště chráněných územích. Podle údajů na webu, který pod ni spadá, vzniklo do loňska osm domů přírody, kupříkladu na Třeboňsku a v Moravském krasu, další se chystají.

Žďárské vrchy s rozlohou 70.940 hektarů patří mezi nejrozlehlejší chráněné krajinné oblasti v zemi. Hlavními fenomény tohoto území jsou rulová skalní města a voda. V CHKO pramení pět řek - Sázava, Chrudimka, Doubrava, Svratka a Oslava.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů