Čtvrtek, 28. března 2024

Ve školách a nemocnicích by se mělo používat více biopotravin a regionálních produktů

Ve školách a nemocnicích by se mělo používat více biopotravin a regionálních produktů

Dopis adresovaný zřizovatelům škol, nemocnic a dalších veřejných institucí, které poskytují společné stravování, odeslal v uplynulých dnech ministr zemědělství Marian Jurečka. Apeluje v něm na větší využívání regionálních potravin a biopotravin v provozech společného stravování. Dnes také odstartoval už třináctý ročník akce Září - Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství.

,,Touto, řekl bych již tradiční kampaní, chceme veřejnosti představit místní biofarmy a výrobce bioproduktů, jejichž počet i nabídka se rok od roku rozšiřuje. Biopotraviny jsou vysoce kvalitní, nutričně bohaté potraviny, při jejichž výrobě se nepoužívají žádná průmyslová hnojiva ani pesticidy. Navíc ty české k zákazníkům necestují kamionem přes půl světa, takže i chuťově jsou skvělé," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Mottem letošního ročníku Září - Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství je ,,BIO září nejen v září". Kampaň, během které se veřejnosti otevřou desítky ekofarem, má za cíl lidem ukázat, že každá biopotravina má za sebou vlastní příběh. V něm hraje důležitou roli nejen ekologický zemědělec, ale i spokojená zvířata na pastvě s volným výběhem, udržitelná péče o půdu a krajinu a šetrné zpracování potravin s jasně danými pravidly bez používání umělých látek.

,,Klíčovou roli ale vždy hraje zákazník, ten v konečném důsledku rozhoduje, jakým potravinám dá přednost. Naším úkolem je zajistit, aby biopotravinám spotřebitel mohl důvěřovat, proto uplatňujeme přísný systém kontrol," uvedl ministr Jurečka.

Od začátku letošního roku vzrostl počet výrobců biopotravin o 38 subjektů na celkových 645 výrobců, počet ekologických zemědělců o 141 subjektů na současných 4 412 ekozemědělců. Celková výměra ekologicky obhospodařované půdy dlouhodobě narůstá, v roce 2016 na
12,03 % celkového zemědělského půdního fondu (z 11,79 % v roce 2015). V rozloze ekologicky obhospodařovaných ploch patří ČR mezi 20 zemí s největší výměrou půdy v ekologickém zemědělství a mezi 10 zemí světa s nejvyšším podílem těchto ploch na celkové zemědělské půdě. Narostla také výměra orné půdy v ekologickém zemědělství, která nyní činí přes 65,5 tisíce hektarů (nárůst o zhruba 6,5 %).

Celkový obrat obchodu s biopotravinami v ČR českých subjektů (včetně vývozu) každoročně narůstá. V roce 2015 stoupl oproti roku 2014 o 11 % na 3,73 miliardy Kč. Z toho spotřeba biopotravin v ČR (včetně dovozu) činila 2,25 miliardy Kč. Průměrná roční spotřeba biopotravin na obyvatele a rok vzrostla v roce 2015 na 213 Kč (v roce 2014 bylo 191 Kč), vzrostl i podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů, který činil 0,87 % (v roce 2014 to bylo 0,72%).

Ministerstvo zemědělství podporuje ekologické zemědělce řadou nástrojů. V rámci Programu rozvoje venkova na období 2014-2020 má ekologické zemědělství samostatnou kapitolu, jejímž cílem je především prevence degradace půdy, zvýšení druhové různorodosti či ekologické stability. Ekologičtí zemědělci dostávají rovněž při plnění daných podmínek platby na plochu, např. na ovocné sady, zeleninu či ostatní plodiny na orné půdě. V roce 2016 vyplatilo MZe na podporu ekologického zemědělství přibližně 1,27 miliardy Kč.

Součástí zahájení Měsíce biopotravin dnes bylo i vyhlášení vítěze soutěže Česká biopotravina 2017. Do jejího 16. ročníku výrobci přihlásili 80 výrobků, porota pod vedením Pavla Maurera vybrala za celkového vítěze Sterilované Bio patizony odrůdy Green Disc v kořeněném sladkokyselém nálevu od Jana Vericha z Trávnice na Turnovsku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů